01 feb. 2023 | 18:02

Creatura care trăiește în România și o poti vedea, poate, o singură dată în viață. Specia este recent descoperită și o găsești doar la noi

ACTUALITATE
Creatura care trăiește în România și o poti vedea, poate, o singură dată în viață. Specia este recent descoperită și o găsești doar la noi

În România, există o specie atât de rară încât, dacă ești norocos, ai putea să o vezi pe parcursul vieții tale, însă nu de mai multe ori.

Aceasta a fost descoperită relativ recent (2020) și, așa cum este firesc, a devenit specie protejată. Cu alte cuvinte, vei fi pedepsit de lege dacă îi vei face rău racului bihorean, pentru că despre această ființă este vorba în articolul prezent.

rac-bihorean-creatura-numai-la-noi-specie-rara-romania-2

Racul bihorean

Racul bihorean, ființa despre care se crede că este „made in Romania”

Racul bihorean trăiește în apele curgătoare ale Munților Apuseni și, din câte se poate observa, clima țării noastre pare să-i priască de minune.

Austropotamobius bihariensis (sau racul bihorean) trăiește exlusiv pe teritoriul țării noastre, din câte se știe până în acest moment.

De altfel, orice informație ar putea să-și schimbe, în timp, direcția, de vreme ce, până nu demult, nici măcar noi, românii, nu știam că această ființă există. În acest sens, el ar putea trăi și în alte locuri de pe Glob, așteptând să fie descoperit.

Totuși, până la noi informații, racul bihorean aparține exclusiv României.

Această ființă seamănă destul de mult, din punct de vedere al aspectului său fizic, cu racul de ponoare (austropotamobius torrentium), putând fi cu ușurință confundat cu cel din urmă. Evident, nu te-ar condamna nimeni dacă ai face o asemenea eroare, în cazul în care ești un simplu amator în domeniu, în cel mai bun caz.

Racul bihorean poate fi văzut (dacă ai noroc) în Munții Apuseni, așa cum menționam anterior și este, în acest moment, o specie protejată de lege.

În general, acesta poate fi observat în apele curgătoare (râuri, pâraie, etc), însă, ocazional, ajunge și în zonele apelor subterane.

Mai exact, acesta poate fi întâlnit pe cursul superior al afluenților Crișului Alb, Negru și Repede. Populațiile cele mai numeroase se află în afluenții Crișului Negru și Crișului Repede, s-a semnalat.

Se hrănește cu absolut orice (nu este pretențios la mâncare, dacă ne permiteți o asemenea glumă) și este considerat un animal sanitar al apelelor. Este mult mai activ pe timpul nopții decât ziua, ceea ce ar explica, în mare măsură, raritatea cu care poate fi observat de ochiul uman.

rac-bihorean-creatura-numai-la-noi-specie-rara-romania-2

Racul bihorean

Trăsături unice, specie aparte

Racul bihorean este a șasea specie de rac din Europa și a fost confirmat inclusiv de comunitatea internațională.

Potrivit experților, această specie este ieșită din comun, beneficiind de trăsături unice, comparativ cu cele ale „fraților” săi.

Este un animal de dimensiuni reduse: nu depășește 10 centimentri în lungime și are o carapace netedă. Coloritul spatelui său poate avea diverse nuanțe de brun sau chiar verde închis, în anumite cazuri.

„Racul Bihorean este copilul meu, ca să spun aşa, este specia pe care eu am botezat-o, eu am descoperit-o – nu fizic, că ea exista acolo de foarte mult timp.

Oamenii de ştiinţă sau nu, ei nu realizaseră că de fapt este altceva şi nu e Racul de Ponoare, aşa cum apărea în toate lucrările de specialitate, inclusiv eu (credeam) până la momentul respectiv”, a declarat conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, potrivit unui articol scris de digi24.ro.

În concluzie, dacă cândva, undeva, în Apuseni, îți apare în cale un astfel de rac, ai mare grijă să nu-i faci rău nici măcar din greșeală, de vreme ce poți răspunde în fața legii pentru asta.

De altfel, ar trebui să ții cont de acest sfat atunci când vine vorba despre orice specie de animal al pădurii, câmpiei sau al orașului, fie el protejat, sau nu. Tooate ființele pământului au dreptul la viață.

Mai multe informații despre racul bihorean poți afla din clipul atașat în cele ce urmează, realizat de UVT Media Hub.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele