25 oct. 2023 | 08:47

Cei mai bogați bugetari ai României, angajații ASF. Primesc 16 salarii fabuloase în 12 luni, după ce au ”supravegheat” falimentul Euroins și City Insurance

ACTUALITATE
Cei mai bogați bugetari ai României, angajații ASF. Primesc 16 salarii fabuloase în 12 luni, după ce au ”supravegheat” falimentul Euroins și City Insurance

După un proces de lungă durată cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, deputatul Claudiu Năsui de la USR a obținut acces la contractul colectiv de muncă al angajaților și directorilor ASF. În momentul în care îl parcurgi, începi să înțelegi efortul de secretizare din spate.

Atât șefii cât și angajații ASF se bucură în fiecare an de nu mai puțin de 16 salarii. S-a ajuns la această valoarea astronomică după ce 12 salarii uzuale au fost suplimentate cu alte două, unul de Crăciun și ”o primă de performanță” fără să fie testată performanța. Salariile 15 și 16 au fost introduse în acest an ca primă de vacanță și primă de ziua ASF.

Citește și: O nouă lovitură pentru buzunarul românilor, se schimbă iar Codul Fiscal. Cum se face ”economie” în 2023

Cum ajungi să primești 16 salarii anuale

„Ei aveau înainte 14 salarii și și-au mai adăugat în februarie anul anului trecut, pe 16 februarie, prin contractul colectiv de muncă, încă două salarii, anume unul care se dă practic înainte de vacanță, de vacanța mare, și încă unul care se dă de ziua ASF, fiind un fel de primă de concediu. Vă citesc din contractul colectiv de muncă, zice așa:

Salariații ASF și membrii executivului, ai consiliului ASF beneficiază de o primă de vacanță în cuantum de 100% din salariu brut și sau indemnizația brută lunară din luna precedent acordării, în același procent, în limita prevederilor bugetare cu această destinație care se plătește integral o singură dată pe an, un trimestrul al 3-lea al anului în curs”, a declarat deputatul USR pentru Economedia.

Citește și: O nouă asigurare RCA în România, confirmată oficial. Asta mai lipsea șoferilor români, anunțul ASF

Cele patru salarii în plus și alte drepturi financiare

Cele patru salarii în plus pe care le primesc toți oamenii care activează în ASF sunt un salariu suplimentar de Crăciun, un salariu suplimentar pe an – primă de performanță, un salariu suplimentar pentru vacanța mare, un salariu suplimentar de „Ziua ASF”.

„O altă greseniță pe care au făcut-o ei, e faptul că s-au pus și ei, cei din conducere, s-au adăugat și ei la toate beneficiile acestea, astfel încât atunci când apare un privilegiu, un beneficiu în contractul colectiv să li se aplice și lor. Ceea ce e o problemă în sine pentru ideea de a negocia un contract, că ei toți de ambele părți ale mesei sunt de acord că se aplică tuturor. Adică adică practic negociază pentru sine”, a ținut să menționeze Năsui.

Lista celorlalte beneficii pentru angajații ASF include:

  • pachet gratuit de servicii medicale
  • 300 lei pe lună pentru abonamente de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate
  • 8.775 de lei pentru „situații medicale deosebite”
  • 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I
  • cadouri pentru copii cu ocazia zilei de 1 iunie și a sărbătorii Crăciunului
  • vouchere de vacanță
  • tichete de masă

Ca o notă importantă de subsol, pentru a ajunge la acestea informații, Claudiu Năsui a inițiat un proces la Tribunalul București în noiembrie 2022 și a câștigat, dar ASF a făcut recurs la Curtea de Apel. Aceasta din urmă i-a din nou dreptate lui Năsui în septembrie 2023.

„Acest contract putea fi verificat numai în prezența unui director la ASF. Adică nici măcar angajații ASF dacă aveau nevoie, cei de la Juridic trebuia să se ducă să consulte contractul, supravegheați ca să nu-i facă o poză sau ceva de genul acesta. Deci au intrat într-o psihoză secretizării”, a concluzionat Claudiu Năsui, deputat USR.

Contract Colectiv de Muncă … by Adrian Tudor

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele