21 iul. 2023 | 13:36

Ce se întâmplă dacă tastezi codul ‘0011’ pe telefonul tău. Detaliul ştiut doar de specialişti

ACTUALITATE
Ce se întâmplă dacă tastezi codul '0011' pe telefonul tău. Detaliul ştiut doar de specialişti

După cum bine știm deja, terminalele Android și Apple au o serie de coduri secrete, cu ajutorul cărora putem descoperi funcții ascunse ale telefoanelor mobile. Aceste coduri sunt denumite generic USSD și MMI, iar azi explicăm ce se întâmplă dacă tastezi codul 0011 pe telefonul tău.

Codurile secrete din telefonul tău mobil și la ce folosesc

Una dintre cele mai importante utilizări ale acestor coduri este de a rezolva probleme comune și alte scopuri utile de testare și de depanare.

În timp ce unele sunt generice, altele pot funcționa doar pe anumite dispozitive. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza barierelor create de operatorii de telefonie pentru a restricționa anumite coduri.

USSD (Unstructured Supplementary Service Data), denumit uneori ”coduri rapide” sau ”coduri secrete”, este un protocol de comunicare utilizat de telefoanele celulare GSM pentru a comunica cu computerele operatorului de rețele mobile.

Celelalte coduri, MMI, sunt introduse ca și numerele de telefon pentru a obține o varietate de informații și pentru a activa și dezactiva diverse acțiuni.

Codurile USSD au varietate de funcții

Codurile USSD, sau ”codurile secrete”, cel puțin în cazul terminalelor Android au o varietate de funcții, parte sunt coduri care ne furnizează informații detaliate despre telefon, altele pentru a testa anumite funcții sau rețeaua GSM a proveiderului de servicii.

Alte coduri testează Firmware și ne introduc în modul de service sau pentru resetare din fabrică, sau depanare.

Dar, este foarte important de reținut că parte din aceste coduri trebuie folosite numai dacă te pricepi foarte bine la cum funcționează un terminal și, implicit, aceste coduri, altfel existând riscul de a strica telefonul iremediabil.

Află ce se întâmplă dacă tastezi codul „0011” pe telefonul tău

În această vastă listă de coduri secrete se regăsește și codul *#0011#, dar numai în cazul terminalelor cu sistemul de operare Android.

Dacă vrei să ai mai multe informații despre rețeaua GSM, de exemplu, în lista de coduri USSD care ne dau informații, există și varianta enunțată anterior.

Cu alte cuvinte dacă tastezi codul 0011 pe telefonul tău, în forma precizată de nmoi, acest cod secret afișează informațiile privind starea rețelei GSM.

Dacă ai un terminal Apple, în acest caz nu există un astfel de cod USSD care să-ți ofere informații detaliate despre funcționalitatea și parametrii rețelei GSM, dar există alte coduri care îți pot da alte detalii despre iPhone-ul personal.

Dar, reamintim faptul că există riscul ca anumite coduri, folosite greșit pe ambele sisteme, să-ți deterioreze terminalul. Așa că, cea mai bună variantă, în cazul unor preobleme, este să apelezi la un service autorizat.