12 feb. 2023 | 07:42

Ce este Vulcan Point, poate cea mai bizară formațiune geologică de pe planetă

ACTUALITATE
Ce este Vulcan Point, poate cea mai bizară formațiune geologică de pe planetă

Pământul este plin de formațiuni geologice bizare, dar Vulcan Point e ceva aparte. Această mică insulă unică se află într-un lac, într-o altă insulă, într-un lac, într-o altă insulă, într-un arhipelag, în Pacific.

Este o combinație demnă de un film ca Inception, de lacuri și insule concentrice și, deși poate sfida orice logică, este, de fapt, reală și poate fi găsită în Filipine.

Se alătură unei lungi liste de lucruri neașteptate găsite în alte lucruri, care sunt ele însele în alte lucruri (parazitul din interiorul unei omizi sau peștele care a mâncat o broască care a mâncat un pește, de exemplu).

Deci, ce este Vulcan Point? Vulcan Point este o insulă, sau mai precis vârful conului unui vulcan, găsit în Main Crater Lake, care s-a format în interiorul vulcanului Taal. Vulcanul în sine poate fi găsit în lacul Taal, de pe insula Luzon, din Filipine.

Vulcan Point, formațiune geologică ciudată

Deci, o insulă într-un lac, în mijlocul unui vulcan, în mijlocul altui lac, mai mare, în mijlocul unei a treia și ultima insulă. Acest fenomen este cunoscut și ca o insulă de ordinul trei și nu este unic pentru Vulcan Point: o altă astfel de insulă, despre care se crede că este cea mai mare de acest gen, poate fi găsită pe insula Victoria din Canada.

Vulcan Point, din Lacul Craterului Principal, din Vulcanul Taal, din Lacul Taal, din Insula Luzon. Credit imagine: TheCoffee (Mike Gonzalez) prin Wikimedia Commons

Vulcan Point s-a format atunci când craterul principal al vulcanului Taal s-a umplut cu apă, creând Main Crater Lake. Din apele sale turcoaz iese vârful unuia dintre conurile de cenuşă ale vulcanului, creând micuţa insulă Vulcan Point.

Lacul Craterului Principal s-a format în 1911, când o erupție a scăzut altitudinea insulei cu 1-3 metri. Este amplasat în caldera vulcanului Taal, care a erupt de mai multe ori, datând din 3580 î.Hr., fiind al doilea cel mai activ vulcan din Filipine.

În ianuarie 2020, vulcanul a erupt din nou, făcând lacul craterului principal să se usuce și să dispară, perturbând temporar întreaga “insulă-într-un-lac-în-insula-în-lac-în-insulă”. Din fericire pentru fanii Vulcan Point, lacul s-a reumplut de curând.

Unde este Vulcan Point? Vulcanul Taal și, prin urmare, Vulcan Point, se găsesc pe insula Luzon din provincia Batangas din Filipine. Vulcanul este situat la aproximativ 50 de kilometri (30 de mile) sud de capitala Manila. Este înconjurat de Lacul Taal, care este singurul loc din lume în care puteți găsi tawilis, singura sardină de apă dulce din lume și șarpele de mare Garman de apă dulce.