03 oct. 2023 | 09:58

Cazul ciudat al unei balene ucigașe: Ce lucru ieșit din comun a făcut înainte să moară

ACTUALITATE
Cazul ciudat al unei balene ucigașe: Ce lucru ieșit din comun a făcut înainte să moară

Cercetătorii din Rusia au investigat cazul ciudat al unei femele de orcă (Orcinus orca) al cărei cadavru a fost găsit pe o plajă și conținea șapte vidre care fuseseră înghițite cu totul.

Nu numai că este o masă neobișnuită pentru acest tip de mamifer marin, dar orca a fost dusă departe de teritoriul său obișnuit.

Vezi și: VIDEO Poziția bizară în care a fost filmată o balenă: Clipul a devenit viral pe internet

Balena ucigașă a fost găsită în Marea Bering

Cadavrul balenei ucigașe a fost găsit pe litoralul Insulelor Commander (Insulele Komandorski), în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în Marea Bering, în 2020.

În timpul investigației, oamenii de știință au descoperit șase dintre vidre de mare (Enhydra lutris) în interiorul stomacului animalului, precum și unul (descris ca un mascul tânăr) care a fost blocat în gâtul orcei, la joncțiunea dintre cavitatea bucală și esofag. Este posibil ca această vidră să fi dus la moartea orcei.

Împreună, trupurile vidrei cântăreau 117 kilograme. În plus, orca mâncase și un număr mare de cefalopode (probabil caracatiță sau calmar).

În general, orca nu are tendința de a mânca vidre de mare. În schimb, ele preferă să vâneze foci, lei de mare, delfini și balene.

Vezi și: Ce este un wholphin, animalul hibrid din oceane. Din ce specii diferite a rezultat, care este

Oamenii de știință sunt uluiți: orca pare să-și fi schimbat obiceiurile alimentare

În plus, orca tinde să-și rupă mâncarea și să consume cele mai bune părți, așa că faptul că acest exemplar a devorat mai multe vidre de mare întregi este și mai ciudat.

Un alt aspect al acestui mister se referă la locul în care a fost găsită. Conform analizei ADN, orca face parte dintr-o populație cunoscută sub denumirea de „balenele ucigașe ale lui Bigg”, care au un mediu de viață care se întinde de la Insulele Aleutine și Golful Alaska până pe coasta Californiei.

Cum a apărut mamiferul marin în Insulele Commander din vestul Pacificului de Nord este complet necunoscut, dar este posibil să se fi adaptat pentru a putea supraviețui.

Vezi și: Cel mai greu animal din istorie a fost descoperit: Ce specie era, cât cântărea

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele