15 aug. 2023 | 15:55

VIDEO Poziția bizară în care a fost filmată o balenă: Clipul a devenit viral pe internet

ACTUALITATE
VIDEO Poziția bizară în care a fost filmată o balenă: Clipul a devenit viral pe internet

Un cunoscut TikToker din Australia a filmat o balenă cu cocoașă stând într-o poziție cel puțin bizară.

În timp ce vâslea într-un caiac transparent, Brodie Moss spune că a văzut coada unei balene care a străpuns brusc suprafața apei, exact în fața lui.

„Inima îmi bate atât de repede”, se poate auzi Moss declarând în fundalul videoclipului său, distribuit pe TikTok și YouTube.

„Cred că este o coadă de balenă. Pur și simplu a venit și și-a înfipt coada în sus și nu pare să se ducă nicăieri. Nici nu știu ce să spun”, a mai declarat acesta.

În timp ce vâslea înapoi pentru a păstra distanța, Moss a observat inclusiv un pui de balenă înotând în jurul cozii, așadar a început să filmeze și sub apă.

Acest comportament ciudat de „coadă în sus” nu este uluitor doar pentru Moss și fanii săi TikTok. Oamenii de știință s-au întrebat despre motivul pentru care balenele fac asta de zeci de ani.

Moss nu a spus unde a făcut filmările, dar știm că este membru al YBS Youngbloods, o echipă care creează conținut media oceanic pe coastele Australiei de Vest, între Exmouth și Broome.

Ciudatul obicei al balenei, studiat și de experți

Un studiu realizat în apele Braziliei, între anii 1989 și 2000, s-a ocupat de acceași problemă.

În cele mai multe cazuri, experții din Brazilia au descoperit că balenele și-au răsucit coada încet, după care s-au învârtit pe o axă longitudinală.

Comportamentul a fost observat în rândul balenelor singure, a mamelor și o dată în rândul unei femele gestante.

În plus, în 2016, o dronă lansată în largul coastei Maui a filmat o coadă de balenă cu cocoașă care a rămas deasupra suprafeței mai mult de 10 minute.

Un cercetător a declarat la acea vreme pentru The Huffington Post că acest comportament ar putea avea legătură cu nevoia de odihnă a balenelor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele