24 iul. 2023 | 08:54

Câți bani cheltuie românii pe fructe și legume. Pe care le preferă 

ACTUALITATE
Câți bani cheltuie românii pe fructe și legume. Pe care le preferă 

Rezultatele unui studiu arată câți bani cheltuie românii pe fructe și legume lunar, precum și ce sortimente preferă. Aceeași analiză arată că tot mai multe persoane aleg produse din categoria eco, numărul lor crescând considerabil față de cel de anul trecut.

Câți bani dau românii pe fructe și legume

Rezultatele studiului arată că în România, unul din cinci produse pe care oamenii le adaugă în coșul de cumpărături este din categoria fructe și legume.

Concret, românii cheltuie pe fructe și legume 15% din bugetul lunar pentru alimente, potrivit studiului realizat de hipermarketul online Freshful, deținut de retailerul online eMAG.

Aceleași date arată că a crescut interesul în țară pentru produsele eco. Acestea sunt comandate în special de familiile cu copii, care au o atenție mai crescută la alimentație. În acest an, un procent de 25% din vânzările de fructe si legume a fost reprezentat de cele din categoria eco, în creștere față de anul precedent cu 100%.

Potrivit retailerului, în prima jumătate a acestui an, interesul românilor pentru fructe și legume proaspete a fost în creștere comparativ cu anul precedent. Freshful a vândut aproximativ 700 de tone de fructe și legume anul acesta, de trei ori mai mult față de anul trecut.

Ce fructe și legume preferă românii. Țara, codașă în clasamentul european

În general, românii preferă fructe precum citrice sau banane, iar dintre cele autohtone, cele mai cumpărate au fost fructele de pădure, conform Freshful.

În ceea ce privește legumele, românii au comandat cel mai mult roșii, cartofi și ardei. În medie, 8 din 10 comenzi conțin cel puțin un fruct sau o legumă, iar cea mai frecvent întâlnită combinație pentru coșul de cumpărături la o singură achiziție este următoarea: pătrunjel, banane și roșii.

Conform datelor Eurostat, în timp ce OMS recomandă consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume proaspete pe zi, doar 13,9% dintre cetățenii țărilor din Uniunea Europeană ating acest obiectiv.

De altfel, România se numără printre țările cu cel mai redus consum de fructe și legume, 65,1% dintre locuitori declarând că nu obișnuiesc să mănânce astfel de alimente. Doar 3,5% din populația țării atinge obiectivul recomandat de OMS.

Podiumul în ceea ce privește consumul de fructe și legume este ocupat de: Belgia, cu un total de 84,8% din populație care mănâncă cel puțin o porție de fructe și legume pe zi; Portugalia, cu un procent de 79,3%; și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, cu un procent de 78,3%.