04 iun. 2023 | 14:30

Catastrofă pe o cale ferată din India. Bilanțul, revizuit. Cauza accidentului, anunțată oficial – Update

ULTIMA ORĂ
Catastrofă pe o cale ferată din India. Bilanțul, revizuit. Cauza accidentului, anunțată oficial - Update

O catastrofă a avut loc pe o cale ferată din India, vineri seară, după ce aproximativ zece vagoane ale unui tren au deraiat și au căzut pe șinele aflate în apropiere. Aproape 300 de oameni au murit, iar alți 850 au fost răniți.

Cauza catastrofei feroviare, anunțată

Update duminică, 4 iunie 2023, ora 14:30. Ministrul căilor ferate din India, Ashwini Vaishnaw a declarat că accidentul feroviar din Odisha s-a produs „din cauza unei schimbări în sistemul electronic de interblocare”, referindu-se la sistemul de semnalizare folosit de căile ferate. Oficialul a precizat că o anchetă va arăta „cine a fost responsabil pentru această greșeală”.

Bilanțul victimelor a fost revizuit duminică ușor în scădere, de la 288 la 275 de morți. Secretarul de stat Pradeep Jena a spus că a fost o greșeală de numărare de două ori a unor trupuri neînsuflețite. Numărul răniților este de peste o mie de persoane, iar peste 100 dintre ei se află în stare critică, conform ministrului indian al sănătății Mansukh Mandaviya.

După ce speranțele de a mai găsi supraviețuitori s-au redus considerabil, autoritățile au trecut de la căutarea de persoane la curățarea epavei.

„Toate cele 21 de vagoane care s-au răsturnat din cauza deraierii trenurilor în stația Bahanaga Bazar au fost ridicate. Acum, locul este curățat”, a transmis Departamentul de Căi Ferate al statului.

Ministrul căilor ferate din India a mai spus că obiectivul este de a avea o „situație completă, asemănătoare cu cea normală, până miercuri dimineață”. La locul tragediei au intervenit peste 1.000 de muncitori, șapte utilaje de excavare, două trenuri de ajutor în caz de accident și patru macarale feroviare și rutiere.

Premierul Indiei a anunțat sancțiuni drastice

Update duminică, 4 iunie 2023, ora 09.20. Premierul Indiei, Narendra Modi, a anunțat că persoanele care vor fi găsite vinovate de tragicul accident feroviar din statul Odisha aflat în estul țării vor fi „sancţionate drastic”.

Ministrul indian al Transporturilor feroviare a anunţat, sâmbătă, încheierea operaţiunilor de salvare. Oficialul a spus că au început deja lucrările pentru refacerea infrastructurii la locul accidentului.

Toţi pasagerii răniţi şi rămaşi prinşi au fost recuperaţi. Narendra Modi a vizitat locul accidentului și s-a întâlnit cu victimele catastrofei feroviare aflate în spital. Premierul a promis că Guvernul nu „va lăsa nicio piatră neîntoarsă pentru tratarea răniţilor”.

Care ar fi fost cauza accidentului

Conform unui raport preliminar, cauza accidentului ar fi fost o defecțiune la semnal. Însă, a fost demarată o investigație amplă pentru stabilirea circumstanțelor în care a avut loc dezastrul. Se crede că în cele două trenuri de persoane implicate se aflau aproximativ 2.000 de pasageri.

Succesiunea evenimentelor a fost subiectul unor relatări contradictorii. Oficialii au spus că mai multe vagoane ale Coromandel Express, care circula între Kolkata, fosta Calcutta, şi Chennai, anterior Madras, au deraiat în jurul orei 19:00 (13:30 GMT) după ce trenul a lovit un marfar staţionat. Nu se ştie cum a ajuns trenul expres pe aceeaşi linie cu marfarul.

Apoi, mai multe vagoane ale Coromandel Express au ajuns pe linia alăturată. Un alt tren, care circula în direcţie opusă, Howrah Superfast Express, pe ruta Yesvantpur-Howrah, s-a ciocnit cu vagoanele deraiate.

„Coromandel Express trebuia să circule pe linia principală, dar a fost dat un semna pentru linia-buclă în schimb şi trenul s-a izbit de un marfar parcat deja acolo.

Apoi vagoanele sale au căzut pe liniile de pe celelalte părţi, făcând să deraieze şi Howrah Superfast Express”, a declarat Anand.

Cel mai grav accident feroviar ce a avut loc în India înainte de această catastrofă s-a petrecut în anul 1981, când un tren de pasageri supraaglomerat a fost luat de pe şine şi aruncat într-un râu, în timpul unui ciclon din statul Bihar, provocând moartea a aproximativ 800 de persoane.

Știrea inițială:

Cum a avut loc accidentul feroviar

Accidentul s-a petrecut la aproximativ 130 de mile sud-vest de Kolkata, în districtul Balasore din statul Odisha, aflat în estul Indiei.

Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Amitabh Sharma, între 10 şi 12 vagoane ale unu tren au deraiat şi au căzut pe o cale ferată din apropiere. Resturile au fost spulberate de un alt tren care a venit din direcţia opusă. Numeroși pasageri au fost prinși sub mormane de fier.

Directorul general al Serviciului de pompieri al statului Odisha, Sudhanshu Sarangi, a declarat că bilanțul actual este de 288 de morți.

„Operațiunile de salvare continuă la fața locului și nu se vor încheia decât peste câteva ore”, a adăugat el, în timp ce un înalt reprezentant al guvernului regional, Pradeep Jena, a spus că aproximativ 850 de persoane au fost internate în spital.

Toate spitalele din zonă, în alertă maximă

Toate spitalele din districtul Balasore în care a avut loc accidentul feroviar au fost puse în stare de alertă maximă, pentru că între resturile trenului ar mai putea fi oameni.

Au fost trimise la locul accidentului 75 de ambulanţe şi autobuze, împreună cu aproape 500 de salvatori și polițiști. În plus, armata a intervenit pentru a ajuta la evacuarea și tratarea răniților.

În India, peste 12 milioane de oameni călătoresc în fiecare zi cu 14.000 de trenuri, pe 40.000 de mile de cale ferată. În ciuda eforturilor guvernului indian de a îmbunătăţi siguranţa feroviară, sute de accidente au loc în fiecare an pe căile ferate din țară.

Cele mai multe dintre accidentele feroviare sunt puse pe seama erorilor umane sau a echipamentelor de semnalizare învechite.