12 ian. 2023 | 09:34

Cât câștigă românii obișnuiți, de fapt: câți bani le intră în casă, câți se duc pe cheltuieli

ACTUALITATE
Cât câștigă românii obișnuiți, de fapt: câți bani le intră în casă, câți se duc pe cheltuieli

Institutul Național de Statistică a publicat cel mai recent studiu referitor la situația financiară a românilor. Analiza se bazează pe veniturile înregistrate în trimestrul III din 2022, iar concluziile, în mod previzibil, nu sunt optimiste.

În România finalului de 2022, o gospodărie, în medie, se bucura de venituri de 6668 de lei, în timp ce o persoană avea un salariu mediu de 2662 de lei. Un pic frustrant este că majoritatea acelor bani merg pe cheltuieli uzuale, nu mai puțin de 87,2%. În acest context, nu prea mai rămân fonduri pentru economie și, rareori, de vacanțe în locații mai mult sau mai puțin exotice.

Ce salarii sunt în România

”Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul III 2022, în termeni nominali, 6.668 lei pe gospodărie și 2.662 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populației au fost în trimestrul III 2022, în medie, de 5.816 lei lunar pe gospodărie (2.322 lei pe persoană) și au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale”, arată datele INS.

Pe partea de venituri, acestea sunt împărțite după cum urmează: 6.240 lei lunar pe gospodărie (2.491 lei pe persoană), la care se adaugă veniturile în natură ce au fost estimate la 428 lei lunar pe gospodărie (171 lei pe persoană), scrie News.ro. La formarea veniturilor au contribuit, printre altele, veniturile din prestații sociale (19,6%), veniturile în natură (6,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9%), veniturile din agricultură (2,1%), veniturile din activități neagricole independente (2%), precum și cele din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,6%). În mod previzibil, mediul de rezidență influențează semnificativ acele valori, de la urban la rural.

Vizavi de cheltuieli, după cum au mai confirmat și alte analize similare în trecut, banii românilor merg în principal pe bunuri alimentare, urmate de nealimentare și servicii. Nu departe sunt procentele din venituri care merg la administrația publică și privată, către bugetele asigurărilor sociale, sub formă de impozite, contribuții, cotizații. Doar 1,2% din câștiguri merg pe investiții, cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărare de terenuri și echipamente necesare producției din gospodărie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele