18 ian. 2023 | 13:27

Bruxelles deplânge moartea ministrului ucrainean de Interne: „A fost un mare prieten al UE”

ULTIMA ORĂ
Bruxelles deplânge moartea ministrului ucrainean de Interne: „A fost un mare prieten al UE”

Charles Michel, preşedintele Consiliului European (cu sediul la Bruxelles), a deplâns, miercuri, moartea tragică a ministrului ucrainean de Interne, Denis Monastîrski, despre care a spus că a fost „un mare prieten al Uniunii Europene”. Șeful CE a transmis pe Twitter că „suntem alături de durerea Ucrainei după tragicul accident de elicopter”.

O nouă tragedie în Ucraina

Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski, care a murit în accidentul de elicopter lângă Kiev, a fost „un mare prieten al UE”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European. Totodată, liderul de la Bruxelles a spus că Uniunea Europeană este solidară cu poporul ucrainean.

Reamintim că un elicopter s-a prăbuşit, miercuri dimineaţă, la Brovarî, oraş situat în apropiere de capitala Kiev. Printre cele 18 persoane decedate se află ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski (42 de ani), prim-adjunctul său, Evgheni Ienin (42 de ani), şi secretarul de stat Iuri Lubkovici, dar şi trei copii. Fost avocat, Monastîrski era la șefia MAI din iulie 2021.

„Tragedie la Brovarî. Numărul victimelor a crescut. La 10:30 (08:30 GMT), 18 morţi, printre care 3 copii”, a scris guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, pe aplicaţia Telegram. Acesta a mai spus că există 29 de răniţi, inclusiv 15 copii, dar că bilanţul ar putea creşte.

Ministrul de Interne și-a pierdut viața în accidentul de elicopter

Nouă dintre victime erau la bordul elicopterului, a declarat şeful poliţiei ucrainene, Ihor Klimenko. La momentul redactării acestei știri, nu se cunosc cauzele prăbuşirii aparatului de zbor. Autoritățile locale nu au făcut referire la vreun atac al rușilor. Dar Parchetul general ucrainean a anunţat că investighează tragedia şi că ia în considerare toate cauzele posibile.

„Din păcate, s-a întâmplat acest lucru cu un elicopter al serviciului pentru situaţii de urgenţă, care îşi îndeplinea misiunile. Din păcate, cerul nu iartă greşelile, aşa cum spun piloţii, dar este, într-adevăr, prematur să vorbim despre cauze”, a subliniat Iuri Ihnat, purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene. Acesta a explicat că ancheta ar putea dura câteva săptămâni.

„Durere de nedescris”

După anunțul trist că toată conducerea MAI și-a pierdut viața lângă Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a însărcinat SBU și Poliția Națională să afle toate circumstanțele tragediei.

„25 de persoane au fost rănite, inclusiv 10 copii. Până în acest moment, trei copii au murit. Durere de nedescris. Un elicopter a căzut pe teritoriul uneia dintre grădinițe. Am instruit Serviciul de Securitate al Ucrainei, în cooperare cu Poliția Națională a Ucrainei și alte organisme autorizate, să afle toate circumstanțele a ceea ce s-a întâmplat”, a reacționat liderul de la Kiev.

„Condoleanțe tuturor familiilor și prietenilor victimelor! Denis, Yevhen, Yuri, echipa Ministerului Afacerilor Interne… adevărați patrioți ai Ucrainei. Fie ca ei să se odihnească în pace! Fie ca toți cei cărora le-a fost luată viața în această dimineață neagră să se odihnească în pace!”, a completat Zelenski.