25 mai 2023 | 16:25

BMW aduce Seria 5 într-o nouă eră: noile modele sunt complet electrice

ACTUALITATE
BMW aduce Seria 5 într-o nouă eră: noile modele sunt complet electrice

BMW dezvăluie a opta generație Seria 5 alături de sedanul i5 complet electric.

BMW va lansa cel puțin patru variante ale i5-ului său complet electric, pe măsură ce extinde opțiunea de transmisie a familiei sale Seria 5.

Modelul i5, care va concura cu mașinile de lux cu baterii electrice, inclusiv Mercedes EQE, a fost dezvăluit miercuri împreună cu fratele său cu motor cu combustie, sedanul Seria 5 de generația a opta.

Variantele i5 cu baterie electrică vor fi:

  • Sedanul i5 M60 xDrive, care va deveni modelul emblematic din Seria 5, cu 602 CP și un timp de accelerare de la 0 la 100 km/h (62 mph) de 3,9 secunde.
  • Sedanul i5 eDrive40 cu tracțiune spate.
  • Un break i5 va fi vândut în Europa.
  • Un model i5 sedan cu tracțiune integrală care va fi lansat în 2024.

Seria 5 și i5 sedan vor fi puse în vânzare în octombrie. Vagonul i5 va urma în primăvară.

I5 are o baterie de 81,2 kilowați-oră și o autonomie de rulare de la 477 la 582 km (296 la 361 mile) în regimul de testare WLTP din Europa.

I5 face parte din impulsul tehnologic mai amplu al BMW pentru noua Seria 5, care include noi sisteme de infotainment, sisteme avansate de conducere și servicii conectate menite să poziționeze mașina ca rival de înaltă tehnologie pentru noul Mercedes E-Class.

În interior, Seria 5 și i5 au un afișaj curbat în partea de sus a planșei de bord, care încorporează un ecran de 12,3 inchi în fața șoferului și un ecran tactil de 14,9 inchi în centrul tabloului de bord.

BMW a spus că pasagerii pot viziona acum videoclipuri YouTube pe ecran atunci când mașina este staționată, cu condiția să fi optat pentru pachetul de conectivitate potrivit. De asemenea, pot juca jocuri datorită unei legături cu platforma de jocuri AirConsole.

Sub și în lateralul afișajului se află o „Bară de interacțiune” care combină comenzi sensibile la atingere și lumini care pot fi animate pentru a transmite mesaje, de exemplu pentru a indica un apel telefonic primit sau pentru a arăta când este sigur să deschideți ușa.

BMW a spus că a redus butoanele interioare ale mașinii, păstrând în același timp cele necesare „pentru o funcționare rapidă și intuitivă”, potrivit unui comunicat.

Tehnica de asistență la conducere

Asistența avansată la conducere disponibilă pe Seria 5 și i5 include ceea ce compania numește Asistentul de schimbare a benzii active, care sugerează oportunități de depășire în timpul conducerii pe autostradă pe mai multe benzi, care sunt confirmate de șoferul care se uită în oglinda exterioară. BMW a spus că această caracteristică a fost lansată mai întâi în Germania, SUA și Canada.

Alte caracteristici semi-autonome disponibile includ Parking Assistant Plus, care stochează mișcările de direcție atunci când sunt conduse înainte, pe care mașina le poate repeta apoi în marșarier până la 50 de metri.

De asemenea, șoferii pot controla manevrele de parcare în afara vehiculului folosind aplicația My BMW pentru iPhone.

Noul BMW ID permite plata taxelor de parcare direct de la Seria 5 și i5. Funcția poate fi utilizată inițial în Germania și Austria, urmând în 2023 alte țări europene.

Noi modele hibride

Toate noile modele din Seria 5 vor fi electrificate prin adăugarea tehnologiei mild-hybrid de 48 de volți la motorul 520i cu patru cilindri pe benzină, mai puternic 530i cu același motor (nu este disponibil în Europa) și 520d diesel cu patru cilindri. . Un diesel cu șase cilindri va urma în 2024, a spus BMW.

Toate modelele de motoare cu ardere sunt dotate cu o transmisie automată cu opt trepte.

Două modele hibride plug-in se vor alătura, de asemenea, gamei în 2024, cu o autonomie electrică de până la 100 km, a spus BMW.

Modelul 530e va folosi un motor pe benzină cu patru cilindri de 2,0 litri, în timp ce BMW 550e primește un upgrade la un motor pe benzină de 3,0 litri și șase cilindri.

Seria 5 din a opta generație a crescut în lungime cu 97 mm, până la 5.060 mm în comparație cu modelul actual. Este cu 32 mm mai lat la 1.900 mm și cu 36 mm mai înalt la 1.515 mm.

BMW a spus că spațiul portbagajului este de 520 de litri la modelele sedan cu motor cu ardere de lansare, în timp ce portbagajul lui i5 are o capacitate de 490 de litri.

Seria 5 va începe de la 49.850 de lire sterline (61.930 USD) în Marea Britanie pentru versiunea 520i. BMW nu a lansat prețuri pentru alte piețe.

Seria 5 a fost cea mai vândută mașină din segmentul premium al mașinilor mari din Europa anul trecut, înaintea Audi A6 și Mercedes E-Class. Vânzările europene ale Seria 5 în 2022 au fost de 53.638, potrivit cifrelor analiștilor de piață Dataforce.