29 sept. 2023 | 09:30

Bani gratis pentru pensionarii români în octombrie. Ajutorul de până la 500 de lei intră o dată cu pensia pe card

ACTUALITATE
Bani gratis pentru pensionarii români în octombrie. Ajutorul de până la 500 de lei intră o dată cu pensia pe card

Ca de fiecare dată, românii urmează să primească pensia în prima jumătate a lunii octombrie. La momentul respectiv, mulți dintre ei se vor mai bucura însă și de alte ajutoare financiare, un fel de bani gratis de la statul român pentru cei mai vulnerabili dintre cetățenii României.

Din primele zile ale lunii viitoare, va începe livrarea pensiilor prin mandat poștal. Începând cu 12 octombrie, vor intra și banii pe card pentru cei care au optat pentru această variantă de plată. Ca referință, pensionarii cu până la 3.000 de lei pe lună se vor bucura și de un ajutor financiar de până la 500 de lei tot în următoarele săptămâni, odată cu pensia, iar banii vor fi evidențiați pe talonul de pensie.

Citește și Se întâmplă cu taloanele de pensie în octombrie, mai sunt câteva zile. Toți pensionarii trebuie să știe

Când intră pensiile în octombrie, cu ajutoarele financiare

Pensiile în octombrie intră ca de obicei. Spre deosebire de luna trecută însă, cei mai mulți dintre pensionari se vor bucura și de un ajutor financiar, după cum urmează:

• în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;
• în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;
• în cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

Citește și Vestea dimineții despre Pilonul II de pensii private obligatorii, direct de la sursă. ”Ne-am învățat în România”

Ajutoarele de mai sus reprezintă, de fapt, a doua rată egală dintr-un ajutor mai substanțial. Prima rată a fost virată, împreună cu pensia, în luna ianuarie a acestui an. Pentru context, particularitățile de acordare și valoarea au fost stabilite prin OUG nr. 168/2022. Astfel s-a ajuns la niște sume suplimentare pentru pensionarii vulnerabili între 600 și 1.000 de lei împărțite și virate în două rate egale, prima în ianuarie, a doua în octombrie.

Cum se acordă ajutoarele pentru pensionari, ce spune legea

OUG 168/2022 prevede „un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei”.

Citește și Se recalculează pensiile românilor, se schimbă legea pentru pensionari. Anunțul oficial de la Guvern, când intră în vigoare

În urmă cu câteva zile, pe marginea acestui subiect a oferit explicații suplimentare și Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii și secretar de stat în Ministerul Familiei. „Dacă vorbim despre aceste forme de sprijin care vin ca măsuri de protecție socială în sprijinul celor cu venituri din pensie sub 3.000 de lei, iar cuantumurile sunt diferențiate în funcție de nivelul pensiei, aceste măsuri au fost dispuse și anul trecut și iată, continuă și anul acesta, tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor care să poată să își asigure cheltuielile curente și pentru care veniturile din pensie nu sunt suficiente”, a adăugat oficialul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele