17 iul. 2023 | 10:52

Avertismentul cutremurător al oamenilor de știință: astăzi au loc erupții solare puternice, iar comunicațiile ar putea fi afectate

ACTUALITATE
Avertismentul cutremurător al oamenilor de știință: astăzi au loc erupții solare puternice, iar comunicațiile ar putea fi afectate

Oamenii de știință ruși avertizează că astăzi va avea loc o puternică activitate solară. Astfel, vor avea loc erupții solare puternice, iar comunicațiile ar putea fi afectate.

Așadar, mai bine ai sta în casă astăzi. Pentru ziua de astăzi este prognozată o activitate puternică a erupțiilor solare, care ar putea interfera cu comunicațiile cu unde scurte, au spus oamenii de știință ruși, după ce au fost observate trei erupții solare duminică, conform Reuters.

Erupții solare puternice sunt așteptate astăzi

Institutul de Geofizică Aplicată Fedorov din Moscova a declarat că sunt posibile erupții de clasă X, inclusiv erupții de protoni, iar condițiile radio cu unde scurte sunt de așteptat să se deterioreze.

Ca referință, erupțiile de clasa X sunt cele mai mari explozii din sistemele solare și pot crea furtuni de radiații de lungă durată. Erupțiile de protoni reprezintă o furtună de particule energetice solare, compuse în principal din protoni. Erupțiile solare se produc atunci când câmpurile magnetice puternice din și din jurul soarelui se reconnectează. Ele pot afecta câmpul magnetic al Pământului cu potențialul de a deteriora sateliții și echipamentele de comunicații, potrivit NASA.

Mai mult, în 2022, o furtună geomagnetică declanșată de o explozie mare de radiații de la soare a eliminat 40 de sateliți SpaceX recent lansați. Trei erupții solare au fost observate duminică, a spus Institutul Fedorov, una cu durata de 14 minute, însoțită de o întrerupere a comunicațiilor radio.

De asemenea, când particulele solare lovesc Pământul, comunicațiile radio și rețeaua electrică sunt afectate atunci când lovesc câmpul magnetic al planetei. Acestea pot cauza întreruperi de curent și de radio timp de câteva ore sau chiar zile. Cu toate acestea, problemele rețelei electrice apar doar dacă erupția solară este extrem de mare.

Ca referință, furtunile geomagnetice sunt, de asemenea, motivul din spatele efectelor uimitoare de lumină verde de pe cer, cunoscute sub numele de Aurora Boreală.