Radiațiile care lovesc Pământul, o amenințare mai serioasă decât ai crede: nu vin de la Soare

Radiațiile care lovesc Pământul, o amenințare mai serioasă decât ai crede: nu vin de la Soare

Ceva necuoscut pare să „atace” Pământul cu radiații, la aproximativ o mie de ani.

Se credea odată că erupțiile solare sunt responsabile pentru vârfurile istorice ale nivelurilor de radiație ale Pământului. Dar un nou studiu sugerează că aceste vârfuri de radiație ar putea să nu fie cauzate de erupții solare așa cum se credea cândva, ceea ce înseamnă că ceva mult mai puternic – și încă necunoscut pentru noi – ar fi putut fi responsabil, în schimb.

„Există un fel de fenomen astrofizic extrem pe care nu îl înțelegem și acesta, de fapt, ar putea fi o amenințare pentru noi”, a declarat Benjamin Pope, coautor al studiului și astrofizician la Universitatea din Queensland, pentru Australian Broadcasting Corporation.

Studiul, publicat recent în Proceedings of the Royal Society A, a examinat inelele copacilor pentru a depista vârfurile carbonului 14, un izotop radioactiv al carbonului a cărui prezență crescută reprezintă vârfuri ale nivelurilor de radiație pe Pământ. Creșterile radiațiilor, la rândul lor, sunt cauzate de evenimente astrofizice misterioase numite „evenimente Miyake”, numite astfel după omul de știință japonez care le-a descoperit.

Pământul este „lovit” de ceva ce nu cunoaștem

Potrivit lui Pope, au existat șase evenimente cunoscute Miyake în ultimii 10.000 de ani, cel mai recent având loc în 993 d.Hr. Până acum, se credea că acestea sunt cauzate de furtunile solare severe care au avut loc de obicei la vârful de 11 ani de activitate a evenimentelor solare din ciclul solar.

Dar, după ce au analizat datele, Pope și echipa sa au descoperit că aceste vârfuri de radiație au apărut pe tot parcursul ciclului solar, nu doar la vârful de 11 ani.

„Cel puțin două, poate trei dintre aceste evenimente au durat mai mult de un an, ceea ce este surprinzător, pentru că asta nu întâmplă dacă este o erupție solară”, a spus Pope pentru ABC.

Ca referință ,ultima erupție solară puternică care a lovit planeta noastră a avut loc în 1859. Cunoscut ca Evenimentul Carrington, a deteriorat grav infrastructura de telecomunicații la acea vreme.

Într-o epocă puternic dependentă de electronice și internet, un eveniment asemănător Carrington ar putea fi monumental mai devastator astăzi. Dar în mod amenințător, orice a provocat evenimentele Miyake ar fi fost de până la o sută de ori mai puternic chiar și decât Carrington.

Deci, ce forță nelegiuită ar fi putut fi responsabilă pentru aceste evenimente Miyake? Pope crede că ar putea fi un val de erupții solare care izbucnesc în succesiune rapidă: „Nu doar o erupție solară, ci erupții solare recurente care se sting din nou și din nou”, a explicat el.

În ceea ce privește șansele de a experimenta un astfel de eveniment în curând, Pope crede că sunt mici, dar poate nu atât de mici: „Pe baza datelor disponibile, există o șansă de aproximativ 1% să vedem alt eveniment de acest fel în următorul deceniu”, a spus Pope într-un comunicat de presă.