30 aug. 2023 | 09:07

Anxietatea, direct proporțională cu extinderea inteligenței artificiale: de ce se tem oamenii

ACTUALITATE
Anxietatea, direct proporțională cu extinderea inteligenței artificiale: de ce se tem oamenii

Pew Research constată că americanii devin tot mai îngrijorați pe măsură ce adoptarea inteligenței artificiale (AI) se extinde. Nivelurile de îngrijorare au crescut cu 14 puncte din decembrie.

Americanii au devenit mai îngrijorați de inteligența artificială în ultimele nouă luni. Un nou sondaj de la Centrul de Cercetare Pew indică faptul că 52% dintre respondenți sunt mai mult îngrijorați decât încântați de creșterea utilizării inteligenței artificiale, în creștere cu 14 puncte față de decembrie.

Inteligența artificială provoacă anxietate

Între timp, doar 10% spun că sunt mai încântați decât îngrijorați, în timp ce alți 36% și-au descris opiniile ca fiind echilibrate.

„Preocuparea cu privire la IA depășește entuziasmul în toate grupurile demografice majore”, a scris Centrul de Cercetare Pew într-o postare pe blog.

Au trecut nouă luni pline de evenimente de când Pew Center a chestionat ultima dată oamenii despre AI. ChatGPT de la OpenAI a trecut de la un instrument de trișare a temelor pentru acasă la un nume cunoscut, iar lumea corporativă – inclusiv cele mai proeminente companii din domeniul tehnologiei – s-a luptat pentru a dovedi cine a fost cel mai bun în IA generativă.

Microsoft a conectat GPT-4 la Office și Windows, iar Google și-a lansat chatbot-ul Bard, în timp ce adaugă componente AI la căutare. Scrisul AI și arta generativă au făcut intrări controversate (și larg acoperite în mass-media) în jurnalism, scrierea de cărți, producția de cântece și chiar unele campanii politice.

Deși americanii mai tineri sunt mai îngrijorați decât entuziasmați, opiniile lor tind să fie mai pozitive decât omologii lor mai în vârstă. Dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, 42% sunt mai îngrijorați de „utilizarea în creștere a AI în viața de zi cu zi”, iar 17% sunt mai încântați. Dar dintre adulții de 65 de ani și peste, 61 la sută spun că sunt în primul rând îngrijorați, în timp ce entuziasmul depășește îngrijorarea doar pentru patru procente.