04 oct. 2023 | 13:06

Alimentul care se va scumpi: Toată lumea îl adoră și toți îl avem în casă

ACTUALITATE
Alimentul care se va scumpi: Toată lumea îl adoră și toți îl avem în casă

E posibil ca ciocolata să se scumpească şi mai mult, dacă noua recolta de boabe de cacao a ţărilor din Africa de Vest va fi una dezamăgitoare. Alimentul care se va scumpi aduce zâmbete pe fețele multor oameni.

Alimentul care se va scumpi

Cotaţiile la cacao au crescut cu 47% în ultimul an pe fondul temerilor că evoluţiile meteo nefavorabile ar putea afecta recoltele din Coasta de Fildeş şi Ghana, care sunt responsabile pentru două treimi din livrările mondiale de boabe de cacao. Iar fenomenul meteo El Nino ar putea agrava şi mai mult lucrurile, astfel că analiştii se aşteaptă la un al treilea an de deficit global de aprovizionare pentru noul sezon care tocmai a început, conform Bloomberg.

Vezi și Dulciurile s-ar putea scumpi. Ce spun producătorii de ciocolată

Mai exact, acest lucru înseamnă că inflaţia de la rafturile cu dulciuri ar putea să persiste chiar dacă, la nivel general, presiunile la adresa costurilor produselor alimentare se reduc. Marii producători de ciocolată, precum Hershey Co. şi Lindt & Spruengli AG, au avertizat deja că există posibilitatea unor noi majorări de preţuri şi există semnale că preţurile mai mari afectează cererea din Europa şi până în Asia.

“Situaţia actuală arată relativ sumbru dacă nu va exista o îmbunătăţire dramatică a perspectivei. Noi majorări de preţuri ar putea să afecteze consumul”, spune Darren Stetzel, vicepreşedinte la firma de brokeraj StoneX.

Vezi și Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie. Prețurile mondiale au crescut enorm

Acum, principala întrebare este cât de mare va fi cea mai importantă din cele două recolte anuale de boabe de cacao, în condiţiile în care recoltarea a început recent în Ghana şi urmează să demareze în Coasta de Fildeş.

Care este motivul scumpirilor

Nevoia de a respecta regulile de trasabilitate impuse de Uniunea Europeană, care importă 68% din boabele de cacao produse de Coasta de Fildeş, a dat naştere la contrabandă, iar la aceasta se adaugă şi schimbările climatice care vor reprezenta principalele provocări la adresa sectorului, susţine Yves Kone, directorul organismului de reglementare Le Conseil Cafe-Cacao.

“Schimbările climatice ameninţă producţia noastră de boabe de cacoo. Sarcina nu va fi una uşoară pentru că avem responsabilitatea de a menţine arborii de cacao în bune condiţii de producţie”, a spus Yves Kone, conform aceleiași surse.

Vezi și Noi scumpiri în industria alimentară. Motivul pentru care prețurile au crescut din nou

În luna iulie, estimările avansate de autorităţile din Coasta de Fildeş pentru recolta strânsă în sezonul care va începe la 1 octombrie 2023 arătau o diminuare a producţiei cu aproape o cincime comparativ cu cea de anul trecut, au declarat la acea dată surse din apropierea situaţiei. Cifrele finale ar putea să sufere modificări dacă fermierii vor reţine boabele strânse cu prilejul recoltei mai mici în aşteptarea unor preţuri mai mari în noul sezon.