02 mart. 2023 | 11:33

Alertă cu bombă în Republica Moldova. Tensiuni tot mai mari la Chișinău, noi proteste azi

ULTIMA ORĂ
Alertă cu bombă în Republica Moldova. Tensiuni tot mai mari la Chișinău, noi proteste azi

O nouă alertă cu bombă a fost înregistrată, joi, la instituţiile publice din Republica Molodva. Amenințarea vizează sediul Judecătoriei Chişinău. Autorităţile fac cercetări, iar angajații au fost evacuați.

Amenințare cu bombă la Chișinău

Potrivit primelor informaţii, un bărbat a sunat la numărul de urgenţă 112, anunțând că în clădire se află mine. Echipajele pirotehnice s-au deplasat la faţa locului și cercetează încăperile.

De ceva timp, Republica Moldova este scena unor proteste majore. Joi, oamenii sunt aşteptaţi iar în stradă, după ce guvernul de la Chișinău a precizat că opoziţa şi grupări susţine de Moscova încearcă să destabilize țara printr-o lovitură de stat.

Premierul moldovean Dorin Recean, în vizită la București

De altfel, mai multe alerte cu bombă au fost și ieri la Chișinău, în timp ce premierul moldovean Dorin Recean se afla la București. La sediile mai multor judecătorii din Republica Moldova ar fi fost amplasate dispozitive explozive, dar amenințările s-au dovedit a fi false.

Prim-ministrul Dorin Recean a fost primit, miercuri, la Palatul Victoriei, de către premierul Nicolae Ciucă, în prima sa călătorie externă de la preluarea mandatului. Vizita premierului de peste Prut vine după cea a președintei Maia Sandu.

„Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic, aș putea să spun, în ultimele 12 luni. Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să înceapă un război ilegal și sângeros, marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean.

A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile.V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova”, a afirmat Klaus Iohannis, la primirea Maiei Sandu.

Val de proteste antiguvernamentale

Marți, 28 februarie 2023, prorușii au luat cu asalt Primăria Chișinău, cerând demisia președintei Maia Sandu. Sub pretextul situației interne, partidele Șor și PACE, conduse de Ilan Șor și Gheorghe Cavcaliuc, care se ascund de justiție peste hotare, au organizat manifestații antiguvernamentale, a relatat presa locală. S-a strigat „Jos guvernarea! Jos dictatura! Noi suntem poporul. Moldova fără război. Pace pentru Moldova”.