30 mart. 2023 | 12:55

Ai grijă de cine te îndrăgostești pe internet și cui îi trimiți bani: cum păcălesc infractorii victimele, cu ajutorul inteligenței artificiale

ACTUALITATE
Ai grijă de cine te îndrăgostești pe internet și cui îi trimiți bani: cum păcălesc infractorii victimele, cu ajutorul inteligenței artificiale

Victima unui escroc a fost „curățată” de 430.000 de dolari după ce s-a lăsat păcălită de mai multe imagini generate cu ajutorul inteligenței artificiale și a tehnologiei deepfake.

O organizație de caritate din Marea Britanie a avertizat că escrocii folosesc tehnologia pentru a „manipula victimele să creadă că sunt oameni adevărați”, încercând să le facă pe acestea să se îndrăgostească de ei, ca mai apoi să le stoarcă de bani.

Cum funcționează înșelătoria cu AI

În cazul acesta, escrocul a întâlnit victima pe un site de dating și, în cele din urmă, i-a trimis acesteia o imagine AI a unui bărbat care ținea în mână o pancartă pe care scria „Vrei să te căsătorești cu mine?”

Victima, care are peste 50 de ani, s-a lăsat păcălită de această imagine și i-a trimis acestuia bani, ajungând chiar să-și vândă din bunuri pentru a face față „cererii”.

„În afară de aspectul financiar, victimele trec prin mult de stres emoțional pentru că simt că iubitul sau iubita lor este în pericol”, a declarat Lisa Mills, expert în fraude în relații de la organizația caritabilă Victim Support.

Mills avertizează că modelele de învățare aprofundată, cum ar fi generatoarele de text to image, devin din cel în ce „mai sofisticate”, iar noile instrumente AI sunt acum arme perfecte pentru infractorii care încearcă să-i păcălească pe alții.

Unul dintre generatoarele de imagini AI, Midjourney, și-a lansat cel mai recent model v5 la începutul acestei luni, oferind cele mai impresionante imagini greu de distins de realitate. Exemplul perfect este acesta, în care Papa Francisc poate fi văzut îmbrăcat într-o geacă pufoasă albă. Imaginea este, evident, falsă.

papa-francisc-imbracat-geaca-alba-inteligenta-artificiala

Imagine falsă cu Papa Francisc purtând o geacă albă pufoasă

Aceste imagini vin la la scurt timp după ce fotografiile false cu arestarea lui Donald Trump, create tot cu Midjourney v5, au devenit virale, oferind încă o dovadă vie a faptului că oricine poate face acum imagini false care sunt capabile să înșele milioane de oameni.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele