23 mart. 2023 | 11:25

Ai crede că se schimbă banii în România: anunțul BNR despre moneda de 500 de lei, se întâmplă din 24 martie

ACTUALITATE
Ai crede că se schimbă banii în România: anunțul BNR despre moneda de 500 de lei, se întâmplă din 24 martie

Până la momentul de față, pentru valoarea de 500 de lei, BNR a pus în circulație doar o bancnotă cu Mihai Eminescu. Colecționarii, pe de altă parte, au avut însă și în trecut posibilitatea de a achiziționa câteva monede cu aceeași valoare. Acea tradiție continuă și în 2023.

Începând cu 24 martie 2023, BNR a anunțat introducerea în circuitul numismatic a două monede realizate din aur, respectiv argint. Ilustrate în imaginea de mai jos, acestea celebrează 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari. Valoarea nominală a celor două este de 500 de lei, respectiv 10 lei, deși ar fi ciudat să le folosești la magazinul din colț.

Constituția Romaniei

100 de ani de la adoptarea Constituției Romaniei Mari

Noile monede de 500 de lei și 10 lei

Aversul monedei din aur redă cupola Palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „500 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2023”. Aversul monedei din argint redă cupola palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2023”. Reversul comun al monedelor din aur şi argint prezintă portretele şi numele Regelui Ferdinand I şi al lui Ion I.C. Brătianu şi inscripţiile „ADOPTAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI MARI – 100 ANI” şi „1923”, conform Agerpres.

Cele două monede vin ambalate în capsule de metacrilat transparent, însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate redactate în limba română, engleză și franceză. Pe certificate se regăsesc și semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

În total, moneda de aur va fi disponibilă în 1000 de exemplare, iar cea de argint, de 5000 de exemplare. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 460 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate. Este important de reținut că aceste monede au și putere circulatorie pe teritoriul României.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele