17 oct. 2023 | 12:47

Acesta este unul dintre cele mai vechi telefoane mobile din lume. Cântărește 1,5 kilograme, iar bateria îl ține jumătate de oră

ACTUALITATE
Acesta este unul dintre cele mai vechi telefoane mobile din lume. Cântărește 1,5 kilograme, iar bateria îl ține jumătate de oră

Smartphone-urile fac parte din realitatea cotidiană a vieții noastre. Dar ele nu au arătat mereu la fel. Un britanic deține unul dintre cele mai vechi telefoane mobile din lume. Dispozitivul cântărește nu mai puțin de 1,5 kilograme, iar bateria ține doar o jumătate de oră.

Când a fost folosit Motorola 4800X

Un bunic din Cardiff a fost numit proprietarul celui mai vechi telefon mobil din Marea Britanie și unul dintre cele mai vechi telefoane mobile din lume, după ce a ținut în mână telefonul său stil „cărămidă”, din anii ’80.

Mark Vanstone, în vârstă de 59 de ani, are încă un Motorola 4800X de epocă, pe care l-a folosit pentru prima dată pentru munca pe care a făcut-o ca inginer de service, când avea 25 de ani, scrie publicația The Sun. Bateria masivului receptor, ce cântărește 1,5 kilograme, dura doar aproximativ 30 de minute.

Citește și: Cele mai ciudate telefoane mobile lansate: modele ridicole și amuzante care nu se mai fabrică astăzi

„Obișnuiam să împărțim telefonul la serviciu, cine era de gardă în weekend avea telefonul. Puneai mobilul de 1,5 kg peste umăr pentru a-l purta acasă, iar bateria dura doar aproximativ 30 de minute”, a explicat Vanstone.

Acesta este unul dintre cele mai vechi telefoane mobile din lume. Cântărește 1,5 kilograme, iar bateria îl ține jumătate de oră

Britanicul Mark Vanstone, cel care deține unul dintre cele mai vechi telefoane mobile din lume, un Motorola 4800X

Cât a costat unul dintre cele mai vechi telefoane din lume

Copiii bărbatului găsesc dispozitivul amuzant și îi cer să-l dea jos la petreceri. Dar Mark va râde la urmă, deoarece Mobile Phones Direct a descoperit că modelul este de vânzare online chiar pentru valoarea sa inițială de 1.000 de lire sterline.

„Copiii mei îmi cer mereu să scot telefonul, ei cred că este foarte amuzant. A început cu copiii mei, care acum au proprii lor copii și și-a făcut drum de-a lungul generațiilor ca o piesă de petrecere amuzantă.

Telefonul se află încă în carcasa originală și încă mai am încărcătorul pentru el, așa că îl scot la petreceri și toată lumea îl adoră”, a adăugat Mark Vanstone, potrivit sursei citate.

Bărbatul recunoaște că, pentru acea vreme, suma pe care a achitat-o pentru telefon a fost mult prea mare, dar că a parcurs un drum lung de atunci.

Citește și: Ce este un ”telefon prost” și de ce revine moda: tinerii, din ce în ce mai atrași de dumbphones

„Dacă te uiți înapoi la anul în care am primit telefonul – anul în care s-a născut fiica mea, motiv pentru care îmi amintesc atât de bine – telefonul valora 1.000 de lire sterline.

A fost aiuritor de scump pentru vremea aceea; am parcurs un drum lung de atunci”, a mai declarat el.

Cât valorează acum

Mark a câștigat, în schimb un Samsung Galaxy S22 „ca nou” în competiția organizată în Marea Britanie pentru desemnarea celui mai vechi telefon mobil din Regat.

„Este fascinant să vezi Motorola 4800X Mobile încă în acțiune, mai ales că Mark îl păstrează ca pe o bucată de istorie prețuită pentru a-și distra nepoții.

„Acest lucru ilustrează capacitatea remarcabilă a telefoanelor de a facilita conexiunile, fie că este un telefon vechi ce aduce o bucurie nostalgică întregii familii sau un mobil modern ce ne permite să păstrăm legătura cu cei dragi”, a declarat Dan Melia, director de rețele la Mobile Phones Direct.

Citește și: Călătorul în timp care a pus internetul pe jar: adevărul despre tabloul care i-a frapat pe utilizatori

Prin urmare, chiar dacă nu deții unul dintre cele mai vechi telefoane din lume, dar ai un smartphone de epocă, acesta ar putea valora sute de euro, dacă încă nu l-ai aruncat ori mai știi pe unde l-ai pus.

Sursa foto: The Sun

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele