15 mart. 2023 | 12:46

A fost condamnat la 400 de ani și a executat trei decenii de închisoare. Acum a fost eliberat pentru că era nevinovat

ULTIMA ORĂ
A fost condamnat la 400 de ani și a executat trei decenii de închisoare. Acum a fost eliberat pentru că era nevinovat

Un bărbat care a executat mai mult de trei decenii dintr-o pedeapsă de 400 de ani de închisoare pentru acuzații de jaf armat a fost eliberat luni, după ce a fost exonerat. Sidney Holmes, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat în aprilie 1989 pentru un jaf din 1988 în care a fost acuzat că a fost șoferul care a fugit.

Holmes a fost întâmpinat de familia sa în momentul în care a fost eliberat luni și a declarat că primul lucru pe care a vrut să îl facă a fost să mănânce ceva, a relatat CBS Miami.

„Avem o singură regulă aici, la biroul procurorului statului Broward – să facem ceea ce trebuie, întotdeauna. În calitate de procurori, singura noastră agendă este să promovăm siguranța publică în comunitatea noastră și să ne asigurăm că se face dreptate”, a declarat procurorul statului Broward, Harold F. Pryor, într-un comunicat. „Felicit victimele, martorii și ofițerii de aplicare a legii pentru candoarea și asistența lor în reinvestigarea unei infracțiuni care a avut loc cu mai bine de 34 de ani în urmă.”

Holmes fusese condamnat pentru că a acționat ca șofer pentru doi bărbați care au jefuit două persoane sub amenințarea armei și au furat mașina uneia dintre victime, la vest de Fort Lauderdale, Florida, la 19 iunie 1988, potrivit biroului procurorului de stat. Cei doi tâlhari rămân neidentificați.

A fost condamnat la 400 de ani de închisoare

Holmes a contactat Unitatea de revizuire a condamnărilor (CRU) a procurorului de stat în 2020 și le-a spus anchetatorilor că este nevinovat. CRU a stabilit apoi că Holmes avea o cerere plauzibilă de nevinovăție.

În timpul revizuirii cazului lui Holmes de către CRU, aceasta a stabilit că identificarea lui Holmes de către un martor ocular în timpul investigației inițiale a fost probabil incorectă și că nu existau dovezi care să-l lege pe Holmes de jaf în afara identificării eronate.

O investigație lansată de fratele uneia dintre victime a constatat, de asemenea, că mașina lui Holmes a fost probabil identificată greșit la momentul respectiv și că au fost trecute cu vederea diferențe cheie între Oldsmobile-ul său și cel folosit de hoți, a declarat Pryor.

Pe baza acestei revizuiri, cinci din cei șase membri independenți ai comisiei au votat că Holmes este nevinovat și că condamnarea sa ar trebui să fie respinsă imediat.

Victimele din acest caz au declarat amândouă că sunt de părere că Holmes ar trebui să fie eliberat. Deputații implicați în ancheta inițială au fost, de asemenea, șocați că Holmes a executat 34 de ani de închisoare și a fost condamnat la 400 de ani.

Organizația nonprofit OIC din Florida de Sud urmează să îl ajute pe Holmes cu servicii de reintegrare, împreună cu formare și plasare la locul de muncă.