Ziua când soarele a răsărit de două ori: ce s-a întâmplat atunci și ce legătură are cu situația actuală

Ziua când soarele a răsărit de două ori: ce s-a întâmplat atunci și ce legătură are cu situația actuală

În istorie, ziua de 16 iulie 1945 va rămâne drept cea în care soarele a răsărit de două ori.

Mai exact, în acea zi, a fost detonată prima bombă atomică, dând startul îngrozitoarei ere nucleare. Practic, testul Trinity a servit drept predicție pentru ceea ce s-a întâmplat, mai târziu, la Hiroshima și Nagasaki. Cel două orașe japoneze urmau să fie atacate peste aproximativ o lună, informează The New York Times.

detonarea-bomba-atomica
Detonare bombă atomică New Mexico

Ce a reprezentat proiectul Manhattan

Prima bombă atomică a explodat în acea dimineață, cu puțin înainte de răsăritul soarelui, ceea ce, în mod evident, a dat impresia că soarele a răsărit nu o singură dată, ci chiar de două ori.

Supranumit „proiectul Manhattan”, evenimentul a inclus detonarea bombei atomice în New Mexico, stat american care, ulterior, a devenit martorul multor experimente de acest fel, dar și supus controverselor, de-a lungul anilor.

Chiar și astăzi, în New Mexico se află nenumărate laboratoare în care se testează noi bombe atomice, dar și un depozit. Centrul de comandă este situat tot aici.

Peisajul selenar din zonă stă mărturie multelor experimente derulate, de-a lungul anilor, de Armata Statelor Unite ale Americii.

Evident, unele zone sunt total interzise publicului, din motive lesne de înțeles, însă există și părți vizitabile unde se fac adevărate tururi menite să anime imaginația celor pasionați de bizar.

Locul detonării primei bombe atomice din este cunoscut sub numele de Trinity Site și face parte din zona de testare a rachetelor White Sands. Este un platou deșertic de creozot și nisip care se întinde pe o distanță de aproape 8.300 de kilometri pătrați între două lanțuri montane cu creste foarte ascuțite, ceea ce ajută la păstrarea secretului guvernamental.

În contextul războiului intentat de Rusia împotriva Ucrainei, bănuim că un asemenea loc poate deveni cu atât mai interesant cu cât, în prezent, se pare că există o amenințare reală de bombă nucleară care, cu puțin noroc, nu se va adeveri.

detonarea-bomba-atomica
Trinity Fields – New Mexică – Statele Unite ale Americii – locul detonării bombelor atomice