Decizia dificilă pe care trebuie să o ia Zelenski. Ce propunere i-a făcut Vladimir Putin pentru a înceta războiul

Decizia dificilă pe care trebuie să o ia Zelenski. Ce propunere i-a făcut Vladimir Putin pentru a înceta războiul

La trei zile după întâlnirea premierului Naftali Bennett cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, detaliile încep să iasă la iveală. Potrivit persoanelor care au fost la curent cu detalii despre întâlnire, situația actuală este că Rusia a oferit o versiune „finală” a ofertei sale de a pune capăt crizei, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze.

Ce decizie dificilă trebuie să ia Zelenski

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au spus sursele. Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelenski înainte de invazie, dar „decalajele dintre părți nu sunt mari”. Putin a ordonat forțelor sale să se oprească și a fost dat ordinul de încetare a focului pentru a aștepta decizia lui Zelensky, potrivit jpost.com.

Dacă președintele Ucrainei respinge propunerea, presupunerea președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia „cel mai rău este în fața noastră” este predispusă să se întâmple. În acel scenariu, Putin va ordona armatei sale să schimbe fața Ucrainei.

Zelenski este sfâșiat, au spus sursele. Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă și a devenit Che Guevara perfect. Pe de altă parte, el știe foarte bine care a fost sfârșitul revoluționarului și liderului de gherilă argentinian.

Zelenski poate întări independenţa Ucrainei, dar va trebui să plătească un preţ mare, au spus sursele. Se presupune că va fi forțat să renunțe la contestata regiune Donbas, să recunoască oficial dizidenții pro-ruși din Ucraina, să se angajeze că Ucraina nu se va alătura NATO, să-și micșoreze armata și să-și declare neutralitatea. Dacă refuză propunerea, rezultatul poate fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri și există o mare probabilitate ca țara sa să-și piardă complet independența.

Kievul nu a împărtășit cu Occidentul ceea ce s-a întâmplat în cadrul negocierilor

Potrivit surselor cu cunoștințe despre conținutul discuțiilor, călătoria lui Bennett la Moscova nu a fost menită să medieze între părți și nicio propunere de arbitraj nu a fost oferită oficial. Mai degrabă, călătoria a fost menită să facă o idee despre poziția lui Putin, care era starea lui de spirit și care erau liniile sale roșii și să le raporteze Occidentului.

Adevăratele negocieri, potrivit surselor, au loc direct între Rusia și Ucraina și sunt mult mai serioase decât spunea Occidentul. Kievul nu a împărtășit cu Occidentul ceea ce s-a întâmplat în cadrul negocierilor, deoarece nu doresc să atenueze sentimentul de urgență la nivel mondial.

În realitate însă, ucrainenii știu foarte bine care sunt pretențiile lui Putin și știu că vor trebui să ia o decizie dramatică în zilele următoare. Nimeni nu va face presiuni pe ucraineni, au spus sursele; decizia este a lui Zelenski.

Un lucru este însă cert: Putin este hotărât, iar complicațiile tot mai mari de la invazie nu îl vor descuraja. Dimpotrivă, nu se poate întoarce, așa că, cu cât războiul devine mai dificil și pierderile cresc, cu atât va fi mai presat să arate realizări reale. Impresia este că, în ciuda faptului că previziunile unei victorii rapide asupra armatei ucrainene s-au dovedit false, Putin este la fel de hotărât ca întotdeauna.

Citește și: