Zelenski a cerut prelungirea stării de război în Ucraina cu 90 de zile

Zelenski a cerut prelungirea stării de război în Ucraina cu 90 de zile

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, miercuri, decrete de prelungire a stării de război pentru încă 90 de zile în țară, începând cu 25 mai. Documentele au fost depuse la parlamentul din Kiev și trebuie aprobate de cel puțin jumătate dintre parlamentari. Legea marțială a fost impusă în Ucraina pe 24 februarie, ziua în care armata rusă a invadat teritoriile sale. Perioada inițială de 30 de zile a fost prelungită de două ori până acum.

Legea marțială va fi prelungită în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat Radei Supreme un proiect de lege privind extinderea legii marțiale, se arată pe site-ul Parlamentului. Potrivit raportului, proiectul a fost înregistrat la 18 mai 2022.

Primul decret al liderului de la Kiev privind mobilizarea generală a fost de 90 de zile și a fost aplicat în toate regiunile țării. Săptămâna trecută, ministrul Apărării a spus că speră să înarmeze un milion de luptători, în timp ce țara se pregătește pentru o „nouă fază lungă de război”.

Zelenski a trimis decretul în Parlament

Starea de război va fi prelungită în Ucraina cu încă 90 de zile. Un proiect în acest sens a fost trimis Parlamentului din Ucraina de către președintele Volodimir Zelenski. Legea marțială continuă din data de 25 mai. Liderul ucrainean propune extinderea legii marțiale în țară, dar ce implică asta?

Ce implică starea de război

În Ucraina, acest decret oferă conducerii militare puterea de a interveni în diverse domenii, de pildă, introducerea de stații de acces, interzicerea călătoriilor și efectuarea perchezițiilor în casele și vehiculele civililor. De asemenea, suspendă mai multe drepturi pe care le au civilii în timp de pace, inclusiv:

  • inviolabilitatea locuințelor private;
  • dreptul la corespondență privată și conversații telefonice;
  • dreptul la libertatea de circulație, inclusiv de a părăsi Ucraina;
  • dreptul de a organiza întâlniri pașnice, mitinguri, marșuri și demonstrații;
  • dreptul de a munci, de a desfășura activitate antreprenorială și de a intra în grevă;
  • dreptul la educație.

În ce condiții pot pleca bărbații din Ucraina

În conformitate cu legea marțială, în orașele din Ucraina au fost oprite circulația și accesul oamenilor în diferite locuri. Bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au interzis să părăsească țara, deși există unele excepții, cum ar fi tații cu peste trei copii, scrie BBC.

La sfârșitul lunii februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat lansarea unei invazii pe scară largă a vecinului său. Legea marțială a fost impusă în Ucraina în aceeași zi (24 februarie). Trebuia să dureze până pe 26 martie. Ulterior, a fost prelungită cu încă 30 de zile, până pe 25 aprilie. În data de 19 aprilie, Volodimir Zelenski a înregistrat în Parlament proiectul de lege nr. 7300 pentru extinderea stării de război în Ucraina. La 21 aprilie, Rada Supremă a prelungit legea marțială până pe 25 mai.