12 sept. 2022 | 18:24

Vrei să emigrezi? Cum poți să cumperi o casă în Italia, ce acte îți trebuie

ACTUALITATE
Vrei să emigrezi? Cum poți să cumperi o casă în Italia, ce acte îți trebuie

Dacă vrei să locuiești în splendida Lombardia sau poate în romantica Toscana, trebuie să urmezi niște pași. Iată ce trebuie să faci dacă vrei casă în Italia.

În primul rând, trebuie să îți alegi o zonă și apoi să stabilești bugetul. Trebuie să știi că după achiziţie vei mai avea de plătit şi transferul dreptului de proprietate asupra imobilului, care oscilează între 10 şi 17% din valoarea cadastrală a acestuia, TVA-ul, între 4 şi 20% şi comisionul imobiliar, dacă ai apelat la o agenţie, taxele notariale care sunt de 1,5-2% din preţul contractului.

Acte necesare pentru a-ți achiziționa o casă în Italia

De asemenea trebuie să ai în vedere și taxa de traducerea contractelor, taxele notariale şi impozitul pe proprietatea imobiliară, ICI, care se plăteşte anual. Trebuie să ştii, de asemenea, exact care e suma maximă pe care o poţi plăti pentru o casă din Italia, de unde provin banii – economii, credit sau amândouă – dar şi să iei în considerare că va trebui să ai valabil avansul în momentul în care vei face contractul de rezervare (compromesso), care oscilează între 10 şi 30% din valoarea de achiziţie a imobilului.

În ceea ce privește birocrația din Italia, e important de menționat că acolo nu sunt acceptate transferurile internaţionale în cazul proceselor de vânzare-cumpărare. Astfel, ca să cumperi o locuinţă în peninsulă este obligatoriu să ai deschis un cont într-o bancă ce are sediul în Italia, iar banii cu care urmează să faci plata trebuie să provină din contul respectiv. Pentru obţinerea acestui cont ai nevoie de paşaport, codice fiscale, dar şi o dovadă oficială a adresei tale, care poate fi reprezentată inclusiv de o scrisoare din partea agentului imobiliar.

Mai mult, verifică şi certificatul energetic, eventualele obligaţii puse pe locuinţă şi legalitatea tuturor actelor. Abia după ce te asiguri că toate acestea sunt în regulă poţi prezenta liniştit o ofertă pentru casă în Italia.

După încheierea tuturor formalităţilor ajungi şi la contractul final, rogito, când se încheie trazacţia cu totul, după care va trebui să treci pe numele tău toate contractele pentru furnizarea de servicii, de la curent, apă şi gaz la TV, telefon şi internet.