Voucherele sociale, oglinda sărăciei în României: se întâmplă de luna aceasta și nimeni nu este fericit

Voucherele sociale, oglinda sărăciei în României: se întâmplă de luna aceasta și nimeni nu este fericit

Ca să înțelegi cât de dificil a devenit traiul în România și cât de gravă este rata sărăcire a populației, cele mai noi statistici referitoare la vouchere sociale ilustrează o imagine înfiorătoare.

Voucherele sociale, în prima etapă, s-au acordat unui număr de 2,48 milioane de români. Principalul criteriu de acordare au fost veniturile sub 1500 de lei sau sub 800 de lei pe cap de familie. Cu alte cuvinte, statul român a stabilit că este aproape imposibil să te descurci cu acei bani în România și ți-a întins o mână de ajutor de 250 de lei la fiecare două luni, până la finele anului, pentru un total de 1000 de lei în patru rate, ca niște tichete de masă.

Acesta este și motivul pentru care au fost supranumite și voucherele sărăciei, pentru că reprezintă o oglindă a numărului de oameni care abia se descurcă să trăiască în România. Partea și mai tristă decât atât? Autoritățile au promis că vor actualiza numărul voucherelor sociale acordare la fiecare două luni, iar noul număr este semnificativ mai mare decât primul.

Câți români primesc vouchere sociale în luna august, noile tichete de masă

Românii cu probleme financiare semnificative vor primi câte 250 de lei pe cardurile de vouchere sociale, în patru rate. Prima ar fi trebuit să intre în luna iunie, dar cei mai mulți dintre cei 2,5 milioane de români și-au primit banii în iulie, urmând ca rata a doua să intre în august, rata a treie în octombrie, iar a patra în decembrie.

În orice caz, conform datelor actualizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pe lângă cei 2,48 milioane de români care au primit vouchere sociale în ultimele luni, alți 150.000 de beneficiari vor intra ”în horă”. Practic, numărul săracilor din România a crescut în doar două luni cu peste 16%, al oamenilor care sunt nevoiți să supraviețuiască cu mai puțin de 1500 de lei în condițiile exploziei prețurilor la energie, carburant și aproape orice altceva.

„După o primă etapă dificilă în care am reuşit să emitem şi distribuim carduri pentru aproximativ 2,5 milioane de beneficiari, suntem deja în pregătiri pentru cea de-a doua, pe care o vom finaliza în prima parte a lunii septembrie. Acum, cu siguranţă procedura este mult mai simplificată, pentru că alimentarea se face cursiv pentru toţi cei eligibili. La cei 2.480.613 de beneficiari din prima tranşă se adaugă alţi aproximativ 150.000 de români care vor avea parte de ajutor pentru alimente şi mese calde”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Emiterea noilor vouchere se va finaliza pe 22 august, urmând noi beneficiari de tichete de masă de la stat să le primească de pe 3 septembrie până pe 8 septembrie.