Volodimir Zelenski, discurs pentru Parlamentul European: „Luptăm în continuare! Viața va învinge asupra morții și lumina asupra întunericului”

Volodimir Zelenski, discurs pentru Parlamentul European: „Luptăm în continuare! Viața va învinge asupra morții și lumina asupra întunericului”

Volodimir Zelensky și președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, țin, în cursul zilei de azi, un discurs la o sesiune extraordinară a Parlamentului European despre Ucraina, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Tot astăzi, presa ucraineană a raportat că Zelensky vorbește în parlament, unde dă mai multe informații cu privire la ultimele noutăți din cadrul războiului.

Volodimir Zelenski, discurs pentru Parlamentul European

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a început discursul spunând că Europa nu mai poate să devină dependentă de gazul rușilor și nu mai poate să accepte banii Kremlinului.

„Ne aflăm aici în umbra întunecată răspândită de războiul lui Putin. E un război pe care nu l-am provocat. E o invazie strigătoare la cer asupra unui stat suveran și independent. În numele Parlamentului European, condamn invazia agresivă asupra Ucrainei.

Am implementat o serie de sancțiuni fără precedent. Am mers mai departe și vom oferi arme atât de necesare ucrainienilor. Am declarat că avioanele Rusiei și avioanele private ale oligarhilor nu mai au ce căuta pe cerul nostru. Am cerut ca Rusia să fie deconectată de la sistemul SWIFT. Am interzis sistemele de propagandă ale Kremlinului. Europa e gata să meargă mai departe. Recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei”, a spus Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

Înainte să-și înceapă discursul, Volodimir Zelenski a fost aplaudat minute în șir de către parlamentarii europeni.

Volodimir Zelenski, discurs pentru Parlamentul European
Volodimir Zelenski

„Nici nu știu cum să mă adresez mai bine. Nu pot să zic bună ziua, bună dimineața, bună seara. Nici nu pot să fiu mai precis, pentru că această zi nu este deloc bună pentru majoritatea dintre noi. Pentru unii e chiar ultima zi. Cetățenii Ucrainei se apără plătind cu viața.

Știu că ne-am unit în Europa, dar nu știam că acesta va fi prețul pe care va trebui plătit de toți ucrainienii. E un preț extrem de mare. Mii de oameni au fost omorâți deja de două revoluții și un război. Iar acum sunt deja cinci zile de invazie totală din partea Federației ruse.

Piața cea mai mare din țara noastră, Piața Libertății, este cea mai mare din Europa. În această dimineață, două rachete au lovit această piață. Zeci de oameni au fost omorâți și am plătit pentru libertate. Continuăm să ne luptăm pentru libertatea noastră în ciuda faptului că toți cetățenii noștri sunt blocați în țară”, a declarat președintele Ucrainei.

Volodimir Zelensky a mai spus că în decursul zilei de ieri, 16 copii au fost uciși în această invazie, dar și că Putin o să spună, din nou, că a fost o operațiune în care a fost lovită doar infrastructura.

Volodimir Zelenski, discurs pentru Parlamentul European
Parlamentul European

La întâlnire participă și vor avea intervenții și alți demnitari europeni de rand înalt, precum Charles Michel, președintele Consiliului European, Josep Borrell, șeful diplomației europene, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

La finalul discursului lui Volodimir Zelenski, toți parlamentarii europeni s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat frenetic.

Citește și: