Vladimir Putin își laudă racheta recent testată: „E o armă unică. Nu are echivalent în lume”. Cum a reacționat Pentagonul

Vladimir Putin își laudă racheta recent testată: „E o armă unică. Nu are echivalent în lume”. Cum a reacționat Pentagonul

Rușii au testat cu succes, miercuri, 20 aprilie, noua rachetă balistică intercontinentală Sarmat, numită de Occident Satan 2. Arma de ultimă generație a fost lăudată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, despre care a spus că este fără egal în lume şi îi va face pe inamicii Moscovei să tremure de frică. Președintele Rusiei a precizat că este inegalabilă și va fi așa pentru multă vreme. Pentagonul a reacționat după această testare.

Vladimir Putin are doar cuvinte de laudă la adresa rachetei Satan 2

Satan 2 completează arsenalul nuclear al Rusiei. Putin a apărut la posturile de televiziune în timp ce era informat de către armata rusă că racheta Sarmat a fost lansată cu succes de la Plesetsk, lovind ținte în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat. Acesta a precizat că este o „armă cu adevărat unică”, menită să întărească potențialul de luptă al soldaților săi”.

„Noul complex are cele mai înalte performanțe tehnice și tactice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are echivalent în lume și nici nu va avea mult timp de acum înainte”, a adăugat Vladimir Putin.

Arma nucleară poate distruge o zonă de mărimea Franței. Ce spune Pentagonul

Racheta Sarmat (RS-28), supranumită „Satan 2”, poate zbura 10.000 de kilometri, are capacitatea de a transporta până la 16 focoase nucleare și are potențialul de a distruge o zonă de mărimea Franței. Departamentul american al Apărării a avut o primă reacție la aceste teste ale Rusiei. Pentagonul nu consideră testarea acestei rachete o amenințare la adresa SUA sau a aliaților.

„Nu am considerat acest test o amenințare la adresa Statelor Unite sau a aliaților săi. Departamentul rămâne concentrat pe agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a explicat Pentagonul.

Nu a fost o surpriză pentru americani

De asemenea, oficialii americani au afirmat că astfel de teste sunt de rutină și nu au fost o surpriză. Federația Rusă a notificat Statele Unite, în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul noului Acord strategic de reducere a armelor, că intenționează să testeze noua rachetă. După cum s-a raportat, Ministerul rus al Apărării a transmis că a efectuat o lansare de probă a rachetei balistice intercontinentale Sarmat la cosmodromul Plesetsk.

Sarmat se numără printre rachetele de nouă generație ale Rusiei pe care președintele Vladimir Putin le-a numit „invincibile”, laolaltă cu rachetele hipersonice Kinzhal sau Avangard. Luna trecută, Kremlinul a declarat că a folosit Kinzhal pentru prima dată în război, pentru a lovi o țintă în Ucraina.

Citește și: