16 ian. 2022 | 11:14

Soarele artificial creat de chinezi, un succes: ce record a bătut proiectul științific

ACTUALITATE
Soarele artificial creat de chinezi, un succes: ce record a bătut proiectul științific

China bate record după record: la doar șapte luni după ce a anunțat un record în ceea ce privește fuziunea cu plasmă, Academia Chineză de Științe a reușit să se depășească pe sine.

Reactorul tokamak făcut de aceștia, denumit, de asemenea, și „soare artificial” a reușit să țină activă o buclă supraîncălzită la 120 de milioane de grade Celsius, timp de 1.056 de secunde, relatează Institutul de Fizică a Plasmei. Acest record îl bate, de asemenea, pe cel anterior, referitor la izolarea cu plasmă, timp de 390 de secunde, stabilit de tokamak-ul Tore Supra, din Franța, în 2003.

Chinezii au toate motivele să fie mândri de soarele lor artificial

În mod evident, chinezii au toate motivele să fie mândri: soarele artificial creat de aceștia pare să-și atingă scopul și trece cu brio toate testele.

Această nouă reușită a reactorului EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak, sau HT-7U) reprezintă un progres semnificativ pentru experimentarea fuziunii în încercarea de descoperi noi surse de energie de fuziune.

Dacă viitoarele experimente se vor dovedi a fi, de asemenea, o reușită, lumea ar putea să fie schimbată pentru totdeauna.

Potrivit oamenilor de știință chinezi, într-un tokamak, plasma este supraîncălzită și limitată sub forma unei „gogoși”, cu ajutorul unor câmpuri magnetice puternice. Menținerea acelei plasme închise, supraîncălzite, în intervale de timp mai lungi, a reprezentat mereu o problemă, deoarece plasmele supraîncălzite sunt haotice și turbulente, predispuse la instabilitate, putând, astfel, să se producă scurgeri.

EAST a raportat anterior un record de temperatură de 160 de milioane de grade Celsius, susținut timp de 20 de secunde (nucleul Soarelui, pentru context, este de 15 milioane de grade Celsius; căldura suplimentară dintr-un tokamak compensează presiunea mai scăzută).

Rămâne de văzut dacă testele viitoare vor reuși să pună soarele artificial al Chinei pe un nou piedestal și, mai ales, cum vor influența aceste noi descoperiri planeta și modul în care percepem noi tot ceea ce ne înconjoară.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele