07 dec. 2022 | 15:00

„Viena umilește Bucureștiul”. Presa din Austria se întoarce împotriva propriului guvern

ULTIMA ORĂ
„Viena umilește Bucureștiul”. Presa din Austria se întoarce împotriva propriului guvern

Cu o zi înainte de votul decisiv pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la zona fără frontiere, opoziția guvernului de la Viena este aspru criticată de presa austriacă. Publicația Die Presse, de pildă, notează că problema invocată de Austria în privința migranților este „o înscenare” și că „extinderea spațiului Schengen nu este ca un comerț cu cai”.

Scandal în Austria din cauza Schengen

Refuzul Vienei față de intrarea României în Schengen este intens dezbătut de presa austriacă. Jurnaliștii susțin că decizia este nedreaptă şi că are conotaţii politice interne, riscând, în acelaşi timp, să afecteze poporul.

„Extinderea spațiului Schengen a fost, după iulie 2022, una dintre prioritățile președinției cehe a Consiliului. Încă din mai, Comisia a cerut Consiliului „să ia decizii privind participarea oficială a Croației, României și Bulgariei”. La acel moment nu a fost nicio opoziție din partea Austriei. Că va face uz de veto-ul său a fost comunicat abia cu puțin timp înainte de aprobarea oficială la nivel politic, inițial pentru toată lumea, apoi doar pentru România și Bulgaria. Rapoartele repetate ale Comisiei confirmă că toate cele trei țări îndeplinesc cerințele pentru aderare, așa cum au fost stabilite și de misiunile de experți la fața locului; opiniile Parlamentului European au fost de asemenea pozitive”, punctează jurnaliștii austrieci.

Guvernul de la Viena, aspru criticat că blochează aderarea României la Schengen

Articolul evidențiază problema ridicată de Viena, care a invocat migrația ca motiv pentru opoziția față de extinderea Schengen: „Cancelarul Austriei identifică „o rută din Balcanii” și califică sistemul Schengen ca fiind disfuncțional. Ultimul raport al Frontex nu menționează acest aspect, chiar dacă precizează că ruta din Balcanii de Vest constituie, la fel ca și înainte, ruta cea mai activă a migranților spre UE. Printre migranții proaspăt sosiți în căutare de protecție se află în număr mare cei ce au primit azil în Grecia și care se îndreaptă acum spre partea nordică a UE. (…)”.

Presa austriacă: „Viena umileşte Bucureştiul”

Cotidianul Die Press acuză propriul guvern de „înscenarea problemei migranților” și menționează implicarea României în criza refugiaților din Ucraina: „De exemplu, când România s-a descurcat excelent la frontiera cu Ucraina cu 2,8 milioane de refugiați; sau când Bulgaria și România s-au angajat pentru întărirea flancului estic împotriva amenințării ruse. Ideea europeană există doar când te poți aștepta la solidaritate din partea tuturor membrilor UE, dar și din partea Austriei”.

Iar publicaţia Kurier titrează că „Austria caută un ţap ispăşitor”, iar „un veto împotriva extinderii Schengen nu ajută pe nimeni”. Într-un scurt comentariu, Der Standard subliniază că „Viena umileşte Bucureştiul”, în timp ce Adelheid Wolfl transmite că românii sunt nedumeriți de ce premierul Karl Nehammer ameninţă că Austria va fi singurul stat UE care va vota împotriva aderării României la reuniunea miniştrilor de Interne şi Justiţie de joi, în timp ce alte state au rezerve doar  în privința Bulgariei.