07 dec. 2022 | 19:55

Cancelarul Austriei propune „un nou calendar” pentru aderarea României la Schengen. Vot forțat în Consiliul JAI de joi

ULTIMA ORĂ
Cancelarul Austriei propune „un nou calendar” pentru aderarea României la Schengen. Vot forțat în Consiliul JAI de joi

România va forța, joi, 8 decembrie, votul pentru aderarea la Schengen, susțin surse guvernamentale. Până în ultimul moment vor avea loc negocieri pentru ca Austria să se răzgândească, după ce premierul Karl Nehammer a reafirmat refuzul țării sale.

Austria propune un „nou calendar” pentru aderarea României la Schengen

Update 7 decembrie, ora 19:50: Într-o declarație de presă susținută miercuri seară, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a evitat să ofere un răspuns definitiv referitor la intrarea României în Schengen.

Acesta a vorbit despre „un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei, în primăvară”, dar a evitat să răspundă dacă Austria se va opune aderării celor două state, în Consiliul JAI de joi.

Alături de Karl Nehammer s-a aflat și Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, cel mai mare partid din Parlamentul European.

Weber a declarat că problema migrației ilegale este una cât se poate de reală la nivel european, dar a spus despre România și Bulgaria că „și-au făcut temele” în privința aderării la spațiul Schengen.

Președintele PPE a adus în discuție și rolul Ungariei, subliniind problemele pe care le are statul în privința migrației și afirmând că ar fi necesară o „întrebare” privind statutul de membru Schengen.

România nu renunță la cererea pentru Schengen

„Rămânem ferm implicați și angajați în negocieri. Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european și vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face”, au explicat surse din coaliție.

Se pare că Austria face în continuare presiuni pentru ca aderarea României și Bulgariei să nu se afle mâine pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Marți, cancelarul german Olaf Sholz a transmis Vienei să își explice poziția sau să dea un vot pentru țara noastră.

Ce se întâmplă dacă țara noastră nu primește vot pozitiv

Europarlamentarii români au spus public că folosesc toate argumentele pentru a ajunge la vot și convinge Austria, demontând motivele invocate de Viena. Dacă România nu primește aviz favorabil, s-ar putea să nu se țină cont de el, iar votul să fie la Consiliul European, între 14 și 16 decembrie.

De ce se opune Austria

Cancelarul austriac Karl Nehammer a subliniat, încă o dată, că se opune integrării României în spațiul Schengen. Premierul Austriei a făcut declarațiile la Summitul UE-Balcanii de Vest (Tirana). Declarația acestuia vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu omologul Gerhart Karner.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a afirmat Nehammer.

Acuzații de „înscenare”

Între timp, refuzul oficialilor austrieci privind aderarea României la Schengen este dur criticat de presă. Die Presse arată că problema invocată de Austria privind migranții este „o înscenare” și că „extinderea spațiului Schengen nu este ca un comerț cu cai”. La rândul său, Der Standard scrie că „Viena umileşte Bucureştiul”.

„Extinderea spațiului Schengen a fost după iulie 2022 una dintre prioritățile președinției cehe a Consiliului. Încă din mai, Comisia a cerut Consiliului „să ia decizii privind participarea oficială a Croației, României și Bulgariei”. La acel moment nu a fost nicio opoziție din partea Austriei. Că va face uz de veto-ul său a fost comunicat abia cu puțin timp înainte de aprobarea oficială la nivel politic, inițial pentru toată lumea, apoi doar pentru România și Bulgaria. Rapoartele repetate ale Comisiei confirmă că toate cele trei țări îndeplinesc cerințele pentru aderare, așa cum au fost stabilite și de misiunile de experți la fața locului; opiniile Parlamentului European au fost de asemenea pozitive”, notează jurnaliștii austrieci.

Comisia Europeană are altă părere

Recent, Comisia Europeană a insistat că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen, precizând că nu este corect să se spună că includerea lor înseamnă mai puține controale. Dimpotrivă, toate cele trei țări pot fi membre cu drepturi depline ale spaţiului de liberă circulaţie.