04 iul. 2022 | 18:33

VIDEO Reacția lui Vladimir Putin în momentul în care regiunea Lugansk a fost capturată de soldații săi

ULTIMA ORĂ
VIDEO Reacția lui Vladimir Putin în momentul în care regiunea Lugansk a fost capturată de soldații săi

Rusia a preluat controlul asupra zonei Lisiciansk, ultimul oraș din regiunea Lugansk (estul Ucrainei) care se afla încă sub control ucrainean. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a raportat președintelui Vladimir Putin că armata rusă a cucerit și o serie de așezări din apropiere. Liderul de la Kremlin a reacționat imediat.

Lisiciansk din Ucraina, cucerit de ruși

Lugansk este una dintre cele două regiuni care formează Donbasul, partea de est a Ucrainei unde a început conflictul cu separatiștii susținuți de ruși în 2014. Zona a devenit punctul central al ambiției militare a lui Putin în Ucraina, după ce trupele sale nu au reușit să preia controlul Kievului la începutul acestui an. Căderea orașului Lisiciansk apropie Moscova de atingerea obiectivului de a prelua Donbasul.

„După lupte grele pentru Lisiciansk, Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost forțate să se retragă din pozițiile și liniile lor ocupate”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Mesaj a fost însoțit de o fotografie pe care scria: „Lisiciansk: Ne vom întoarce”.

Cum a reacționat Vladimir Putin

La aflarea veștii că regiunea Lugansk se află în mâinile rușilor, Vladimir Putin i-a felicitat pe soldații săi pentru „dobândirea victoriei”.  Momentul a fost relatat de televiziunea rusă, care spune că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat liderului de la Krmelin progresele realizate de armată.

„Începând din data de 19 iunie, formațiunile și unitățile militare ruse, în colaborare cu unități ale (celui de-al doilea corp al) miliției populare din Republica Populară Lugansk (RPL) și cu sprijinul grupului militar de Sud, au desfășurat cu succes o operațiune ofensivă de eliberare a teritoriului RPL”, a relatat omul lui Putin.

Soldații vor fi recompensați

Potrivit ministrului rus, regiunea orașelor Severodonețk și Lisiciansk a fost înconjurată două săptămâni, iar pierderile adversarilor s-ar ridica la 5.469 de soldați uciși. Președintele Rusiei i-a transmis lui Șoigu că militarii care au luptat în Lugansk vor fi recompensați pentru curaj și că acum trebuie să se odihnească.

„Alte unități militare, inclusiv grupurile din Est și Vest, trebuie să își îndeplinească sarcinile, conform planului indicat anterior. Sper că totul va fi încununat de succes, așa cum s-a întâmplat în Lugansk”, a mai spus Putin, care a felicitat, de asemenea, miliția LPR pentru „eroism”.

Zelenski este încrezător că Ucraina va recâștiga teritoriile pierdute

În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că bătălia continuă. A recunoscut că trupele s-au retras din Lisiciansk, ultimul oraș important din Lugansk, dar liderul de la Kiev susține că armata va recâștiga teritoriile cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acțiune, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA. Capturarea orașului din Donbas, la mai puțin de o săptămână după ce a fost cucerit și Severodonețk, conferă Moscovei controlul cvasi-total al regiunii Lugansk (peste 75%).