Moneda veche care îți poate aduce o avere. Se vinde cu o sumă impresionantă pe OLX

Moneda veche care îți poate aduce o avere. Se vinde cu o sumă impresionantă pe OLX
Colecționarii numismatici români ies pe piață cu colecțiile lor

Din ce în ce mai mulți colecționari români, amatori, sau nu, de monede vechi, au ieșit la vânzare cu ele. Nu de mult un alt colecționar vindea cu cel puțin 5.000 de euro o bancnotă relativ veche. Astăzi găsim pe platforma OLX o monedă din 1884 scoasă la vânzare pentru nu mai puțin de 500.000 de lei.

Colecționarii numismatici români ies pe piață cu colecțiile lor

În ultima perioadă, cam din noiembrie anul trecut, din ce în ce mai mulți români și-au scos colecțiile de monede și bancnote vechi la licitații. Sumele, unele deloc de neglijat, variază între 2.000 și chiar 100.000 de euro.

De exemplu, celebra bancnotă de 500 de lei, scoasă pentru a celebra Eclipsa de Soare, era vândută cu aproape 2.000 de lei pe platforme de genul OLX.

Un alt colecționar de ocazie, și tot pe OLX, scotea la licitație pentru 100.000 de euro, o monedă de 2 euro grecească emisă în 2002 și bătută greșit.

Genul acesta de monezi, bătute greșit, sunt la mare căutare, fie că vorbim de monezi vechi, de câteva secole, fie că vorbim chiar de moneda europeană, emisă în ultimii ani.

Cu cât anul este mai mare, cu atât valoarea unei astfel de monede rare crește. În general, bancontele și monedele vechi au o valoarea mult mai mare, depinzând de un număr important de factori.

O monedă din 1884 licitată pentru 500.000 de lei

Zilele acestea, dacă ați intrat pe OLX, veți găsi scoasă la vânzare o monedă unică, datată din 1884. Valoarea monedei este de cinci bani, iar proprietarul dorește să scoată maximum din această vânzare.

Conform acestuia, suma cerută este de nu mai puțin de 500.000 de lei, dar nu știm dacă până la această oră a avut și vreun client dispus să plătească acești bani.

O altă monedă, pentru care s-a cerut un preț destul de mare, este cea care îl întruchipează pe Mihai Viteazu. Moneda de colecție, având valoarea de 100 de lei, scoasă pe piață în 1992, era pusă la vânzare pentru suma de 13.400 de euro.

Pe piețele internaționale, în 2020 s-a bătut recordul de vânzare a uneia din cele mai vechi monede existente într-o colecție privată.

Versiunea de aur extrem de rară a denarului „EID MAR” al lui Brutus, probabil cea mai faimoasă monedă antică existentă, a fost vândută pe 30 octombrie 2020 la Roma Numismatics Auction XX pentru suma record de 2,7 milioane de lire sterline, aproximativ 2 988 360 de euro. Vânzarea a devenit recordul absolut pentru următorii ani.

Marii colecționari sunt dispuși să ofere sume enorme pentru astfel de rarități, deoarece, chiar dacă o cumpără, să zicem pentru 2 milioane de lire sterline, cum e cazul denarului, în viitor valoarea acesteia va crește și mai mult.