27 oct. 2022 | 08:06

VIDEO Ce arme a testat Putin la exercițiile nucleare. Momentul lansării rachetei Yars a fost filmat

ULTIMA ORĂ
VIDEO Ce arme a testat Putin la exercițiile nucleare. Momentul lansării rachetei Yars a fost filmat

Federația Rusă a desfășurat, miercuri, 26 octombrie, un antrenament de descurajare strategică, despre care Statele Unite au fost notificate. Exerciţiile militare sporesc temerile Occidentului că Moscova fabrică un pretext pentru a escalada operațiunile din Ucraina, scrie presa internațională. Mai mult, lansările de rachete au avut loc pe fondul unui risc crescut de utilizare a armelor nucleare și al acuzațiilor Kremlinului împotriva Ucrainei de a crea o „bombă murdară”.

Rusia a simulat un război nuclear: toate rachetele şi-au atins ţintele

Președintele Vladimir Putin a urmărit exercițiile militare prin videoconferinţă, pe care ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu, le-a numit „o lovitură nucleară în masă cu forţe de atac strategice, ca răspuns la un atac nuclear al adversarului nostru”.

Rușii au simulat un război nuclear. În timp ce liderul de la Kremlin urmărea dintr-un birou, prin videoconferință, desfășurarea exercițiilor militare, au fost lansate rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula şi cu ajutorul a două bombardiere strategice Tu-95MC, precum şi racheta intercontinentală Yars.

„Sarcinile stabilite în cadrul exerciţiului de antrenament de descurajare strategică au fost îndeplinite în totalitate, toate rachetele şi-au atins ţintele”, a transmis Kremlinul.

Declarații șocante făcute de Putin

După antrenamentele nucleare, Putin s-a adresat şefilor serviciilor de securitate dintr-un grup de foste ţări sovietice, cărora le-a spus că „şansele unei confruntări geopolitice la nivel global au crescut brusc”, acuzând SUA că foloseşte Ucraina drept „berbec” împotriva Rusiei.

Președintele rus a repetat afirmaţii potrivit cărora Statele Unite „au transformat Ucraina într-un loc de testare pentru experimente biologice militare”, apoi s-a plâns că Occidentul „o umple cu arme, inclusiv cu cele grele”, şi închide ochii, folosind o „bombă murdară” (un exploziv convenţional care transportă material radioactiv).

Ce arme au fost testate la exercițiile militare

Exercițiile de miercuri, cu numele de cod „Grom” („Tunet”), au fost menite să testeze pregătirea centrelor de comandă ale forţelor nucleare ruse, precum și capacităţile nucleare ale Rusiei. În cadrul antrenamentelor, rușii au lansat:

  • racheta balistică intercontinentală RS-24 Yars, testată pentru prima dată în 2007. Ea poate transporta focoase cu o greutate de 300-500 kilotone.
  • submarinul cu propulsie nucleară dotat cu rachete balistice, K-114 Tula, inaugurat în 1984 şi introdus în flota maritimă rusă din 1987.
  • bombardierul strategic Tupolev Tu-95, introdus în aviaţia sovietică din aprilie 1956. Avionul de luptă este programat să fie utilizat până în 2040.

SUA au fost notificate de Kremlin

Înaintea acestor exerciții ordonate de Putin, Washingtonul a spus că nu a detectat o schimbare în postura nucleară a Rusiei: „Da, SUA au fost notificate. Și așa cum am subliniat anterior, acesta este un exercițiu anual de rutină al Rusiei. Și astfel, în acest sens, Rusia își respectă obligațiile de control al armelor și angajamentele de transparență de a face acele notificări. Și așa, acesta este un lucru la care vom continua să fim atenți”, a relatat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, generalul de brigadă Patrick Ryder.