Vești proaste pentru Vladimir Putin. Un fost ministru rus anunță un scenariu dezastruos pentru țară

Vești proaste pentru Vladimir Putin. Un fost ministru rus anunță un scenariu dezastruos pentru țară

Federația Rusă se îndreaptă către cea mai gravă contracţie economică de după prăbușirea URSS, a avertizat marți fostul ministru rus de Finanţe, Alexei Kudrin. Potrivit acestuia, economia țării va înregistra o contracţie de peste 10% în 2022, Rusia confruntându-se cu o inflaţie galopantă şi o fugă a capitalurilor. În plus, asupra țării planează spectrul unei posibile intrări în incapacitate de plată, spune Kudrin. Mai multe detalii, în continuare.

Vești proaste pentru președintele rus, Vladimir Putin

Rusia va înregistra în 2022 o contracție de peste 10%, ceea ce înseamnă cea mai gravă scădere a Produsului Intern Brut de după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în toamna anului 1991. Anunțul a fost făcut, marți, de către fostul ministru rus al Finanţelor, Alexei Kudrin, transmite Reuters.

După ce Occidentul a impus o serie de sancţiuni economice şi financiare fără precedent Moscovei, ca urmare a invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, Rusia se confruntă cu o inflaţie galopantă şi o fugă a capitalurilor, iar, în paralel, planează spectrul unei posibile intrări în incapacitate de plată.

În prezent, Ministerele Economiei şi Finanţele din Rusia lucrează la noi prognoze economice, a anunțat Alexei Kudrin, într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti.

„Prognoza oficială va fi una referitoare la o contracţie mai mare de 10%“, a declarat Kudrin, care a ocupat funcția de ministru al Finanţelor în guvernul condus de Vladimir Putin în perioada 2000 – 2011.

Citește și: Semnalul care ne arată că economia Rusiei nu e nici pe departe pusă la pământ: decizia a fost luată la cel mai înalt nivel

Țara se îndreaptă spre cea mai gravă contracţie economică

Prognozele anterioare ale guvernului din Rusia mizau pe o expansiune a PIB de 3% în 2022, după un avans de 4,7% în 2021. O sursă din interiorul guvernului rus a susținut că Ministerul Economiei se aşteaptă la o contracţie a PIB cuprinsă între 10% şi 15% în acest an, potrivit Reuters.

După cum aminteam și mai sus, o contracţie economică de 10% ar însemna cel mai mare declin al PIB înregistrat de țara condusă de Putin după 1994, potrivit datelor Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

Un raport publicat zilele trecute de Banca Mondială arată că Produsul Intern Brut al Rusiei ar urma să scadă cu 11,2% în 2022, din cauza „operațiunii militare speciale“ declanșate în Ucraina.

La rândul lor, la finele lunii martie, analiștii au prognozat, în medie, o contracţie de 7,3% a PIB-ului Rusiei anul acesta, dar și o inflaţie de aproape 24% – cel mai ridicat nivel de după 1999, confrom sursei citate.

Citește și: