29 mart. 2022 | 12:25

Vești proaste pentru Kaspersky: ce se întâmplă cu firma rusească

ACTUALITATE
Vești proaste pentru Kaspersky: ce se întâmplă cu firma rusească

Kaspersky „prezentă un risc inacceptabil pentru securitatea națională”.

Comisia Federală de Comunicații din SUA a numit firma rusă de securitate cibernetică Kaspersky drept un risc inacceptabil pentru securitatea națională a SUA, adăugând-o la ”lista acoperită” – o listă de echipamente și servicii de comunicații pe care dorește să le supravegheze.

Decizia de a adăuga Kaspersky pe listă nu a venit ușor. Acesta a fost realizat în conformitate cu Legea privind rețelele de comunicații sigure și de încredere din 2019 și include și filialele, care ar putea reprezenta, de asemenea, o amenințare.

În acest moment, Kaspersky este asociat cu giganți corporativi precum IBM și Intel și chiar are mai multe proiecte în mișcare cu Microsoft. Comisarul FCC, Brendan Carr, notează într-un anunț de știri FCC, că atât Karpersky cât și ceilalți de pe listă au acum interzis să primească sprijin prin Fondul pentru servicii universale al FCC.

O mare problemă

Ca răspuns la decizie, Kaspersky a trimis o declarație către Bleeping Computer în care spune că este „dezamăgită de decizia Comisiei Federale de Comunicații de a interzice utilizarea anumitor subvenții federale legate de telecomunicații pentru achiziționarea de produse și servicii Kaspersky”.

Acesta susține că „interdicțiile guvernului SUA din 2017 impuse entităților federale și contractorilor federali de a utiliza produsele și serviciile Kaspersky erau neconstituționale, bazate pe acuzații nefondate și nu aveau nicio dovadă publică a faptelor greșite ale companiei”.

Huawei Technologies se află pe ”lista acoperită” din SUA din martie 2021, împreună cu ZTE Corporation și alte câteva companii din China. Odată cu această actualizare, atât China Mobile International USA Inc. cât și China Telecom (Americas) Corp. au intrat și ele pe listă, alături de Kaspersky.

Sper că problemele de securitate vor fi abordate în curând, dar din moment ce tensiunile dintre Rusia și restul lumii sunt mari în acest moment, este dificil să văd o soluție rapidă la orizont.