Vești bune pentru Renault: 2021 a fost un an neașteptat

Vești bune pentru Renault: 2021 a fost un an neașteptat

Grupul Renault a declarat că a avut un profit net de 1 miliard de dolari în 2021, depășind așteptările analiștilor.

Grupul Renault a anunțat că a revenit la profit în 2021, depășind așteptările și inversând din doi ani consecutivi de pierderi agravate de pandemia de coronavirus și de problemele ulterioare de aprovizionare cu cipuri care afectează industria auto.

Producătorul auto a raportat o cotă de grup din profitul net de 888 de milioane de euro, depășind așteptările analiștilor, care văzuseră cifra la 818,7 milioane de euro.

Impulsul urmează începerii unei vaste restructurări pentru a reduce costurile fixe și a se reorienta pe cele mai profitabile modele de mașini și piețe Renault.

„Grupul Renault și-a depășit cu mult obiectivele financiare pentru 2021, în ciuda impactului penuriei de semiconductori și a creșterii prețurilor materiilor prime”, a declarat CEO-ul Luca de Meo într-un comunicat. El a spus că performanța a fost ajutată de strategia grupului de a alege „valoarea față de volum” și „disciplina financiară”.

Semnalul revenirii

Profitul net a urmat pierderilor considerabile de anul precedent de 8,01 miliarde de euro și o pierdere de 141 de milioane de euro în 2019, prima sa în ultimii 10 ani.

Marja operațională a grupului de 3,6 la sută a depășit, de asemenea, propriile așteptări. Anterior, țintise o marjă operațională la același nivel de 2,8 la sută înregistrat în prima jumătate a anului. În 2020, a avut o marjă negativă de 0,8 la sută.

Pentru 2022, Renault vizează o marjă operațională de 4% și cel puțin 1 miliard de euro. De Meo a spus că deficitul de cipuri va aduce un deficit de aproximativ 300.000 de unități, mai ales în prima jumătate a anului.

Grupul nu va propune niciun dividend pentru 2021.

Renault a spus că în 2022 va plăti o rambursare suplimentară de 1 miliard de euro pentru 5 miliarde de euro în împrumuturi garantate de stat pe care le-a obținut în 2020. Împrumuturile vor fi rambursate integral până la sfârșitul anului 2023.