Vestea zilei pentru românii cu centrale termice vine de la Minister: ”Nu e nicio rușine”

Vestea zilei pentru românii cu centrale termice vine de la Minister: ”Nu e nicio rușine”

În România, mesajele legate de instalarea centralelor termice au fost cel puțin mixte, în ultimele luni. Au fost zvonuri despre eliminarea posibilității de a utiliza centrale termice pe lemne, iar în Cluj a fost deja desființată posibilitatea dezvoltatorilor de a monta centrale termice de apartament.

În cazul în care nu era deja destul de clar că vor fi probleme cu centralele termice în țara noastră, ministrul Mediului a făcut niște mențiuni suplimentare pe marginea subiectului, într-o intervenție la Digi24. Într-un aparent contrast cu declarațiile anterioare, Tanczos Barna a spus că recomandă montarea centralelor pe lemne. În opinia sa, folosirea lemnului de foc este esențială în procesul de încălzire a locuințelor, chiar dacă există un vid legislativ pe această temă.

Centralele termice pe lemne, o recomandare

”Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn.”, a explicat ministrul Mediului la Digi24. Problema, după cum spune Barna, este că și această resursă s-a scumpit, iar în timp ce plafonarea și subvenționarea gazelor naturale funcționează, pentru cei care folosesc lemne nu există niciun program social.

La bază, centralele termice bazate pe lemne nu sunt cele mai prietenoase cu mediul, dar Tanczos Barna a spus că acestea nu reprezintă sub nicio formă o idee proastă și a dat exemplul Austriei. Aparent, austriecii se bazează în continuare pe lemn, ”chiar dacă pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare și automatizare, reușind astfel să reducă foarte mult emisiile”.

„Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre (ale Uniunii Europene – n.r.). Există o tendință sau o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial. Inclusiv RNP (Regia Națională a Pădurilor – n.r.) pornește un program național de dezvoltare a rețelei de valorificare a lemnului pentru cetățean, încât pe lanțul de valorificare să nu existe mulți interpuși care cresc de la pas la pas prețul. A existat o tendință pe piața mondială de creștere a prețului.

Și lemnul de foc s-a scumpit, dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului, astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari, şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”, a declarat Ministrul Mediului.

Întrebat în mod expres dacă recomandă folosirea unei centrale pe lemne, oficialul a dat propriul exemplu, a vorbit din experiență. „Da, sigur. Fără doar și poate! Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn, aceeași centrală adusă din Suedia. Am și centrală pe gaz, dar an de an facem căldură în casă bazându-ne pe centrală pe lemne. Lemnul provenind din uscături sau fag, care nu se poate folosi pentru industrializare. E soluția ideală pentru mediul rural. Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul. Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn”, a conchis Ministrul Mediului, la Digi24.

Citește și: