30 iun. 2022 | 09:55

Vestea zilei pentru românii care călătoresc de la 1 iulie: scad tarifele de roaming

ACTUALITATE
Vestea zilei pentru românii care călătoresc de la 1 iulie: scad tarifele de roaming

Dacă ai intenția să călătorești vara asta, află că tarifele la roaming vor fi mai mici începând cu data de 1 iulie 2022.

Noile tarife se aplică toate statelor membre Uniunii Europene, astfel că o călătorie în oricare dintre acestea îți va scoate mai puțini bani din buzunar, măcar în ceea ce privește factura la telefon.

Așadar, dacă restul prețurilor pe care le achiți în vacanță sunt mult mai mari anul acesta, măcar atunci când folosești telefonul în roaming te poți bucura că nu te arde la portofel.

Ce prevăd noile măsuri, în ceea ce privește tarifarea roaming, în Europa

Așa cum menționam anterior, vei fi taxat mai puțin pentru roaming. Mai mult, toți operatorii, din toate statele membre, sunt obligați să ofere servicii de aceeași calitate, fără a discrimina, de la țară la țară.

În plus față de această măsură, operatorii vor trebui să asigure, negreșit, acces la serviciile de urgență pentru absolut toți utilizatorii, a anunțat ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).

Începând de la 1 iulie, depășirea limitelor rezonabile a serviciilor UE/SEE vor fi taxate mai puțin ca până acum, cu următoarele tarife: 2 euro/GB (fără TVA), suprataxa pentru apelurile primite – 0,55 eurocenți/minut, fără TVA, suprataxa pentru apelurile efectuate – 2,2 eurocenți/minut, fără TVA, suprataxa pentru SMS-urile trimise – 0,4 eurocenți/SMS, fără TVA. Trebuie menționat că aceste suprataxe se vor aplica numai la depașirea volumului de consum rezonabil.

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming in UE/SEE, ANCOM a lansat o aplicație ce urmează să fie actualizată cu noile tarife, valabile începând cu data de 1 iulie 2022.

De asemenea, toți operatorii sunt obligați să notifice utilizatorii în legătură cu tarifele practicate, atunci când vorbim despre rețelele terestre mobile, din altă țară. Această notificare se va efectua via sms, iar în cadrul mesajului, utilizatorului i se va explica tot ce trebuie să știe despre modul în care rețeaua sa funcționează în țara în care se află.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele