Vestea zilei de la Raiffeisen Bank. Nu te-ai fi așteptat la asta, după dezastrul de ieri

Vestea zilei de la Raiffeisen Bank. Nu te-ai fi așteptat la asta, după dezastrul de ieri

Chiar ieri scriam aici că Raiffeisen Bank se află de mulți ani într-un proces cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și că acum, procesul a fost pierdut definitiv.

Mai exact,încă din 2017, în cadrul practicilor de creditare ale Raiffeisen Bank de pe teritoriul României, au fost identificate practici comerciale incorecte. Cu alte cuvinte, interesele financiare ale consumatorului nu au fost protejate, clienții având de pierdut sume fabuloase. Ca referință, scandalul a plecat de la dobânzile unor contracte în franci elvețieni din perioada 2006 – 2008. În teorie, Raiffeisen ar fi trebuit să revizuiască la acea vreme dobânzile, dar nu a făcut-o.

Raiffeisen Bank, cifre importante

Acum, vin niște cifre foarte pentru una dintre cele mai importante bănci din România. Astfel, profitul net înregistrat de Raiffeisen Bank România pentru 2021 a fost de 788 de milioane de lei, cu 22% mai mare decât în 2020.

Aflăm de pe Economica.net că activele totale ale băncii au atins valoarea de 59,2 miliarde lei, crescând cu 15% de la an la an. Așadar, în 2021, portofoliul de credite nete al băncii a ajuns la 32,5 miliarde de lei, cu 14% mai mult față de finalul anului precedent.

Clienții au de câștigat. Depozitele clienților au ajuns la 49,6 miliarde de lei în 2021, o creștere cu 14%, an la an.

Raiffeisen Bank s-a bazat pe avansul puternic al activității de creditare din 2021, atenția sporită acordată costurilor operaționale și un profil de risc semnificativ îmbunătățit al clienților băncii. Astfel, profitul Raiffeisen Bank revine pe o pantă ascendentă, după ce în 2020 a fost afectat de pandemia COVID-19, înregistrând o scădere cu 17% față de anul 2019.

„Fără îndoială creșterea profitului nostru a fost direct influențată de implicarea băncii în sprijinirea economiei românești, a clienților și a partenerilor noștri, dar și de comportamentul de plată foarte bun al clienților pe parcursul anului 2021, peste așteptările noastre. Portofoliul de credite nete al băncii a crescut în 2021 cu 14%, avem un raport credite/depozite de 65% și o rentabilitate a capitalului (RoE) de 15%. Acestea sunt rezultate foarte bune și sunt mândru de echipa noastră. Am depășit cu bine o perioadă de doi ani într-o conjunctură absolut nouă în lume, pandemia COVID-19. Din păcate, acum avem în față o altă situație și mai imprevizibilă, conflictul din Ucraina”, a spus Steven van Groningen, președinte & CEO Raiffeisen Bank, potrivit aceleiași surse.