Vestea momentului pentru românii care vor să se pensioneze acum. Ce se întâmplă cu banii celor care au cotizat la fondul de pensii private

Vestea momentului pentru românii care vor să se pensioneze acum. Ce se întâmplă cu banii celor care au cotizat la fondul de pensii private

În total, sunt 7,8 milioane de români care contribuie lunar la Pilonul II și care au scăderi și de câteva mii de lei în conturi. Iată ce se întâmplă la momentul de față cu fondul de pensii private și cu cei care au observat că au mai puțini bani în conturile lor de Pilon II.

Din fericire, în ultimul timp, lucrurile s-au redresat și s-a recuperat jumătate din pierderea suferită. Iată cum arată datele acum și ce pot face persoanele care trebuie să iasă acum la pensie.

“Vestea bună este că de aproximativ patru săptămâni suntem într-un proces marcant de revenire. De ce marcant? Pentru că în ultimele patru săptămâni s-au recuperat jumătate din pierderile înregistrate pe parcurusul întregului an. Atâta vreme cât fondurile de pensii private investesc în piețe financiare, un element cu care trebuie să ne obișnuim se cheamă volatilitate. În momentul în care îți dorești un randament semnificativ mai mare decât un depozit bancar, și fondurile de pensii private au avut în medie peste 7% an de an timp de 14 ani, regula jocului jocului este să accepți aceste volatilități temporare ale piețelor financiare”, a declarat Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pentru ProTV.

Ce se întâmplă, mai exact, cu banii din pensii private

Concret, iată ce trebuie să faci acum, mai exact, dacă vrei să ieși la pensie în această perioadă. Președintele APAPR spune că, în primul rând, nu trebuie să te panichezi.

“Odată ce ai îndeplinit condițiile de pensionare, nu te dă nimeni afară din fondul de pensii private, nu ești obligat să scoți banii din fondul de pensii private. Dacă dorești să mai aștepți, să-i mai păstrezi acolo, pentru a trece peste acest episod de volabilitate, poți foarte bine să o faci. În măsura în care îți permiți să scoți banii mai târziu, ar fi o idee foarte bună”, a menționat Radu Crăciun.

Este important de menționat, de asemenea, că a apărut o schimbare legislativă de ultim moment privind sistemul de pensii administrate privat. Este vorba despre o lege proaspăt promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, despre ale cărei prevederi poți citi AICI.

Este vorba despre legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2022 pentru completarea articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Concret, noul act normativ promulgat de președinte, care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României, prevede majorarea contribuției către fondurile de pensii.