Veste bună pentru șoferii din România: ce decizie a luat OMV în prag de sărbători

Veste bună pentru șoferii din România: ce decizie a luat OMV în prag de sărbători

OMV Petrom anunță o nouă ajustare a prețurilor la carburanți.

În urma ieftinirilor efectuate azi și după aplicarea reducerii de 50 de bani/l convenită de guvern și companii, prețul motorinei standard a coborât la 7,76-7,79 lei/l în stațiile Petrom din capitală și la 7,84-7,87 lei/l în cele OMV, iar cel al benzinei standard la 6,56-6,62 lei/l, respectiv la 6,77-6,81 lei/l.

Potrivit calculelor Reuters, exporturile de petrol ale Lukoil via oleoductul CPC ar urma să se dubleze practic, până la 660.000 de tone în decembrie, de la un nivel de 364.000 de tone în noiembrie.

Cel puțin la nivel declarativ, rafinăriile din România au reușit să identifice surse alternative țițeiului rusesc, chiar dacă în continuare importurile se fac majoritar prin același oleoductul CPC.

  • În stațiile Lukoil, benzina costă 6,71-6,76 lei/l, iar motorina 7,92-7,95 lei/l.
  • În stațiile MOL și Rompetrol, prețurile carburanților au rămas neschimbate de la începutul lunii, de 6,80-6,86 lei/l la benzină și de 7,97-8,02 lei/l la combustibilul diesel.

România este importator net de țiței și motorină

Companiile autohtone și-au majorat cu 72,3% cantitatea de motorină importată pe cale maritimă, prin Oil Terminal, și cu 20% pe cea de țiței în primele trei trimestre ale acestui an, foarte probabil o mare parte din acestea fiind de proveniență rusă, în condițiile în care sancțiunile impuse de UE au intrat în vigoare pe 5 decembrie, în ceea ce privește importul de petrol, și vor afecta importurile de produse petroliere rusești inclusiv motorină, de-abia pe 5 februarie.

″Lukoil ne-a asigurat la ultima întâlnire, alături de ceilalți doi (proprietari de rafinării, OMV Petrom și Rompetrol – n.r.) că au surse alternative (non-rusești – n.r.) atât de țiței, cât și de produse petroliere, și că nu vor fi probleme în aprovizionare, nici pentru rafinăria Petrotel, nici pentru stațiile Lukoil din România. Repet, din România. Restul subsidiarelor Lukoil nu sunt în jurisdicția noastră și nu pot să comentez. Noi trebuie să avem grijă ca Lukoil, ca rafinărie, să poată funcționa în continuare cu țiței din afara Federației Ruse și acest lucru a fost asigurat chiar lunea trecută, la întâlnirea pe care am avut-o încă o dată cu toți producătorii de benzină și motorină, cu cele 3 rafinării, să ne asigurăm că nu avem probleme. Ne-am asigurat că au țiței din afara Federației Ruse″, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.