Vânzările de telefoane, afectate de război și pandemie: care sunt previziunile făcute despre smartphone-uri

Vânzările de telefoane, afectate de război și pandemie: care sunt previziunile făcute despre smartphone-uri

IDC (International Data Corporation), cea mai importantă firmă globală de informații despre piața gadget-urilor, a redus semnificativ estimările privind vânzările de telefoane, calculatoare și tablete din cauza inflației, războiului, dar și a restricțiilor de circulație impuse anul acesta în China.

Astfel, conform raportului, cea mai mare scădere în 2022 este așteptată în Europa Centrală și de Est, cu livrări în scădere cu 22%. În acest context, aflăm de la Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC Mobility and Consumer Device Trackers, că deficitul de aprovizionare afectează industria de ceva vreme, iar recentele blocaje din anumite părți ale Chinei continuă să exacerbeze problema, deoarece fabricile se luptă să primească noi componente de la furnizorii din amonte, confruntându-se, în același timp, cu probleme în aval, atunci când vine vorba de expedierea produselor finite.

Vânzările de telefoane, în stand-by

„Deși se așteaptă ca restricțiile să se atenueze în curând, sentimentul lucrătorilor din cadrul lanțului de aprovizionare rămâne înăbușit, iar întârzierile de livrări vor persista pentru restul anului”, a adăugat acesta.

Concret, pentru piața de telefoane, raportul cu pricina estimează livrările mai mici cu 3,5%, până la 1,31 miliarde de unități în 2022. După trei trimestre consecutive de scădere și provocări tot mai mari atât în ceea ce privește oferta, cât și cererea, IDC și-a redus semnificativ prognoza pentru 2022, de la proiecția anterioară de creștere de 1,6%.

Dar se aud și vești bune: IDC se așteaptă ca acesta să fie un recul pe termen scurt, deoarece piața este estimată să își revină pentru a atinge o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 1,9% pe cinci ani, până în 2026.

„Industria smartphone-urilor se confruntă cu furtuni din ce în ce mai puternice de pe mai multe fronturi – slăbirea cererii, inflația, tensiunile geopolitice continue și constrângerile continue ale lanțului de aprovizionare. Cu toate acestea, impactul blocajelor din China – care nu au un sfârșit previzibil – este mult mai mare”, a declarat Nabila Popal, director de cercetare în cadrul IDC’s Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

 

Citește și: