27 sept. 2022 | 13:34

USR şi Forţa Dreptei depun moțiune simplă împotriva ministrului Cîmpeanu: „Face şcoala de ruşine”

ULTIMA ORĂ
USR şi Forţa Dreptei depun moțiune simplă împotriva ministrului Cîmpeanu: „Face şcoala de ruşine”

Cătălin Drulă și Ludovic Orban se aliază împotriva ministrului Educației. Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au transmis, marți, că depun moţiune simplă împotriva lui Sorin Cîmpeanu, după acuzațiile de plajiat. Anunțul a fost făcut de către liderul deputaţilor Uniunii, Ionuţ Moşteanu, în plenul Camerei Deputaţilor.

Moțiune simplă pe numele lui Sorin Cîmpeanu

Vicepreședintele USR, deputatul Ionuţ Moşteanu, a declarat, în plenul Camerei Deputaților, că partidul condus de Cătălin Drulă şi formațiunea lui Ludovic Orban – Forţa Dreptei – vor depune o moţiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

„USR şi Forţa Dreptei depun o moţiune simplă împotriva ministrului Câmpeanu, care se numeşte România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face şcoala de ruşine. Sorin Cîmpeanu trebuia să plece demult. Am văzut o nouă investigaţie de presă care arată că e pus lupul paznic la oi de către domnul Iohannis şi susţinut de către PSD şi PNL”, a explicat Ionuţ Moşteanu.

Ministrul Educației, acuzat de plagiat

Potrivit publicaţiei PressOne, „ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a însuşit, în anul 2006, cu modificări neînsemnate”, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs de cercetare în anul 2020.

Spre deosebire de moțiunea de cenzură, care duce la prăbușirea Guvernului, trecerea unei moțiuni simple la vot nu conduce automat la schimbarea unui ministru, aceasta având drept efect doar adresarea unui avertisment politic. Concret, Cabinetul Ciucă nu va fi obligat să îl remanieze pe Sorin Cîmpeanu, deși moțiunea simplă inițiată de USR și Forța Dreptei va trece.

Emilia Șercan a făcut descoperirea

Luni, 26 septembrie 2022, jurnalista de investigații Emilia Șercan a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Potrivit PressOne, ministrul Educației și-a însușit aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase câteva pagini de cercetare.

Emilia Șercan a subliniat că ministrul Cîmpeanu „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”. Într-o primă reacție după acuzațiile grave, oficialul din Guvernul Ciucă a declarat că dezvăluirea despre plagiatul său este „o încercare de a bloca legile educației”. Ulterior, acesta a transmis că cei care lansează astfel de acuzații „sunt un fel de habarnişti”.

Mai mulți români au protestat, marți dimineață, în fața Ministerului Educației. Lumea a cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat din Guvernul Ciucă. Ministrul Educaţiei ar fi copiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.