Unul din zece copii români este analfabet: care e realitatea românească și în materie de alcool la minori

Unul din zece copii români este analfabet: care e realitatea românească și în materie de alcool la minori

Rata de analfabetism în România este mare. La noi în țară, unul din zece copii din mediul rural este analfabet: nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ.

Conform studiului “Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, citat de Biziday, ce a fost realizat de filiala din România a organizației umanitare World Vision în perioada aprilie – mai 2022, pe trei eșantioane reprezentative, doi din zece minori spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare.

Au fost chestionați în sondaj adulți (1.747 de respondenți), adolescenți (1.120 de respondenți) și copii cu vârsta specifică școlii primare (1.232 de respondenți).  Altă concluzie e că un sfert din copii spun că elevii care provin din familii sărace sunt discriminați, în timp ce doi din zece minori spun că violența este prezentă uneori sau chiar frecvent în școala lor.

Unul din zece copii români este analfabet

Mai mult, aproape jumătate dintre mame nu le-au făcut niciodată analize medicale copiilor, iar 24% dintre copii spun că nimeni nu îi ajută când nu se descurcă la teme. În plus,  88% dintre copiii de școală primară și 73% dintre copiii de gimnaziu nu au mers niciodată în tabără.

De asemenea, reiese din studiu că 42% dintre adulți recunosc că nu ar ști ce să facă dacă ar afla de un caz de abuz sau neglijare a unui copil din comunitate, iar 31% dintre copiii din mediul rural spun că niciodată sau doar uneori se simt puternici și sănătoși.

Pe de altă parte, 14% dintre adolescenții din mediul rural se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncați, iar pentru 9% dintre ei acest lucru este ceva obișnuit.

Sondajul mai relevă faptul că 30% dintre ei se simt expuși unor riscuri în comunitate (cel mai frecvent menționat motiv fiind violențele comise de persoane în stare de ebrietate), iar 25% spun că nu ar apela la autorități dacă ar fi victima unor violențe (aproximativ o treime dintre aceștia afirmă că se tem că nu vor fi crezuți). Mai mult, 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie, iar 46% dintre aceștia acuză oboseală din cauza faptului că muncesc.

Citește și: