Un val amplu de atacuri cibernetice ne amenință securitatea: zeci de mii de români sunt vizați. Ce facem să ne protejăm

Un val amplu de atacuri cibernetice ne amenință securitatea: zeci de mii de români sunt vizați. Ce facem să ne protejăm

Românilor le este amenințată securitatea online de un val inedit de atacuri cibernetice. Dacă nu știi cum să te aperi, riști să fii înșelat pe internet.

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au depistat o nouă modalitate prin care hackerii lansat o campanie amplă de mesaje de șantaj asupra utilizatorilor. Aceste mesaje păcălesc țintele că atacatorii ar avea acces la toate conturile lor și ar deține imagini compromițătoare despre activitatea lor online.

Metoda de atac a hackerilor este folosirea de mailuri care par a fi răspunsuri trimise automat la corespondențe inițiate de către victimă. Ei vor ca acestea să treacă de filtrele de spam și să ajungă în inbox-ul utilizatorilor.

Campania de atacuri cibernetice a fost semnalată inițial în vară. Acum, vizează mai ales țări din Europa de Est, în special România, Croația și Ungaria, scrie Hotnews.

Încă de anul trecut, din vară, hackerii bombardează cât mai multe potențiale ținte cu mesaje înșelătoare, în speranța că vor păcăli naivii să le cadă în plasă. Atacatorii se folosesc de pretextul unor breșe de securitate care ar fi expus conturile și parolele victimelor și susțin că ar fi cumpărat de la alți hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc.

Asta le-ar fi permis ulterior să instaleze diverse amenințări informatice pe sistemul compromis și, deci, să spioneze întreaga activitate online a celui șantajat, inclusiv să aibă înregistrări video și audio cu momente intime din viața personală a țintei.

Ce să faci ca să te protejezi de atacuri cibernetice

În primul rând, chiar dacă mesajul primit conține una dintre parolele pe care le-ai folosit anterior, cel mai probabil aceasta a fost sustrasă de atacatori după o breșă de securitate a vreunui furnizor la care ai avut cont.

Dacă atacatorul susține că dispozitivul folosit e deja infectat cu diverse amenințări informatice, întreabă-te de ce ar avea nevoie de implicarea victimei pentru a-i transfera bani, cât timp hackerul ar putea face asta singur, pentru că pretinde că deține controlul dispozitivului și, în consecință, ar putea compromite oricând conturile bancare online.

De asemenea, ar trebui să actualizezi la intervale regulate toate parolele folosite și să folosești autentificarea în doi pași. E important de reținut: nu utiliza aceeași parolă la mai multe conturi.

Mai mult, nu trebuie să răspunzi la mesaje amenințătoare, mai ales celor care solicită plăți. Trebuie să le raportezi imediat către autorități, în cel mai scurt timp.

Citește și: