Un râu uriaș, mai mare decât Tamisa, găsit pe neașteptate sub Antarctica: ce legătură are cu încălzirea globală

Un râu uriaș, mai mare decât Tamisa, găsit pe neașteptate sub Antarctica: ce legătură are cu încălzirea globală

Noul studiu a constatat că râul de sub gheață se întinde pe 460 de kilometri, transportând fluxuri mari de apă dulce la presiune ridicată. Oamenii de știință au fost surprinși să descopere un râu vast, mai mare decât Tamisa, care curge sub calota glaciară în Antarctica.

Pe baza observațiilor anterioare, cel mai recent studiu arată în continuare modul în care o rețea interconectată de râuri, lacuri și ecosisteme marine poate fi găsită adânc sub această porțiune a planetei în mare parte inaccesibilă și puțin studiată.

Râul a fost descoperit recent de cercetătorii de la Imperial College London, Universitatea din Waterloo, Canada, Universiti Malaysia Terengganu și Newcastle University. Într-un nou studiu, echipa a folosit modele și date geofizice din sondaje radar aeropurtate, pentru a măsura dimensiunea și dinamica acestui râu colosal.

Cum a apărut răul de sub Antarctica

Rezultatele lor au arătat că se întinde pe aproximativ 460 de kilometri, transportând fluxuri mari de apă dulce la presiune ridicată.

„Când am descoperit pentru prima dată lacuri de sub gheața din Antarctica acum câteva decenii, am crezut că sunt izolate unele de altele. Acum începem să înțelegem că există sisteme întregi acolo jos, interconectate prin rețele de râuri vaste, așa cum ar putea fi dacă nu ar exista mii de metri de gheață deasupra lor”,  spune profesorul Martin Siegert, coautor al studiului, de la Institutul Grantham de la Imperial College din Londra.

Model al sistemului fluvial găsit sub calota glaciară a Antarcticii

Un mod în care apa poate apărea sub calotele de gheață este din apa de la suprafață care se topește și curge în jos prin crevase adânci. Asta se întâmplă sub Groenlanda, la Polul Nord, când în lunile de vară sunt cele mai mari topiri de gheață.

În Antarctica, verile nu sunt suficient de reci pentru ca acest lucru să se întâmple. Acest lucru i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că ar fi relativ puțină apă la baza straturilor de gheață antarctice. Cu toate acestea, se pare că aici apare o cantitate semnificativă de apă, cauzată în principal de topirea de la baza calotei de gheață cauzată de căldura naturală a Pământului și de frecare, pe măsură ce gheața se deplasează pe uscat.

Oricât de interesantă ar fi această descoperire, râul care curge sub gheață ar putea submina calota de gheață prin accelerarea pierderii gheței, pe măsură ce clima se încălzește. Cercetătorii au fost, de asemenea, interesați să vadă modul în care prezența râului ar putea avea un impact asupra predicțiilor despre modul în care Antarctica se va schimba în fața schimbărilor climatice.

Existența acestui râu și a altora asemănătoare trebuie, de asemenea, luată în considerare atunci când se prezică posibilul impact al schimbărilor climatice în regiune.