Un bărbat, declarat decedat de trei medici, s-a trezit înainte de autopsie: cum a fost posibil

Un bărbat, declarat decedat de trei medici, s-a trezit înainte de autopsie: cum a fost posibil

În urmă cu câțiva ani, autoritățile dintr-un penitenciar din Spania au fost foarte uimite să observe că un pacient care, în prealabil, fusese declarat decedat, s-a trezit la viață, în morgă.

Gonzalo Montoya Jiménez, în vârstă de 29 de ani, a fost găsit fără suflate în celula sa, în timpul apelului dimineață din data de 7 ianuarie 2018. Imediat, el a fost transferat într-o cameră mortuară a spitalului, într-un sac pentru cadavre, pentru ca, ulterior, bărbatului să i se facă autopsie.

Nu a durat mult până când medicii au auzit un zgomot din interiorul sacului acestuia. Se pare că deținutul începuse să… sforăie.

Jiménez, care executa o pedeapsă pentru jaf, în aripa de maximă securitate a Penitenciarului Central Asturias, din nord-vestul Spaniei, a fost investigat, pentru prima oară, de doi medici ce se aflau de gardă, după ce a fost găsit stând inconștient pe un scaun din celula sa.

Nesimțind semne vitale, medicii l-au declarat decedat, iar o oră mai târziu un medic legist a inspectat, la rândul lui, cadavrul, și a fost de acord cu primele evaluări, emițând un al treilea raport de deces. Abia mai târziu, la morgă, medicii și-au dat seama că ceva nu era în regulă.

Până să se descopere că nu e mort, Jiménez petrecuse deja timp suficient într-o cameră frigorifică, iar pielea lui fusese marcată de bisturiu, pentru a fi pregătit pentru autopsie.

Reprezentanții penitenciarului nu au o explicație clară

„Nu pot comenta ce s-a întâmplat la Institutul de Medicină Legală”, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului Penitenciar din Spania, „dar trei medici au văzut semne clinice de deces, așa că încă nu este clar, momentan, exact de ce s-a întâmplat acest lucru”, a mai spus el.

Cu o zi înainte ca Jiménez să fie găsit „mort”, el s-a plâns că se simte rău și, deși nu se știa exact care e motivul, oficialii au bănuit că ar fi vorba despre cianoză, o decolorare movie a pielii, cauzată de circulația deficitară, ori chiar de lipsa oxigen.

Oficialii spitalului au declarat presei spaniole că falsul deces ar putea fi un caz de catalepsie, în care corpul intră într-o stare de transă sau de convulsii, prezentând o pierdere a conștienței, dar și rigiditate fizică.

Citește și: