28 sept. 2022 | 22:08

UE promite să protejeze rețeaua energetică după „sabotarea” gazoductului rusesc

ULTIMA ORĂ
UE promite să protejeze rețeaua energetică după

Uniunea Europeană a promis miercuri un răspuns „ferm” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice, după ce a declarat că suspectează că sabotajul se află la originea scurgerilor de gaz descoperite săptămâna aceasta pe conductele submarine rusești către Europa.

UE, angajament ferm după scurgerile de gaze din Marea Baltică

În timp ce gazul se scurgea pe sub Marea Baltică pentru a treia zi după ce a fost detectat pentru prima dată, nu se știe clar cine ar putea fi responsabil pentru orice sabotaj al conductelor Nord Stream, pe care Rusia și partenerii europeni au cheltuit miliarde de dolari pentru a le construi.

Rusia, care a redus livrările de gaze către Europa după ce Occidentul a impus sancțiuni din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat, de asemenea, că sabotajul este o posibilitate.

„Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns robust și unitar”, a declarat Borrell, șeful politicii externe a UE.

Făcând ecoul opiniilor Germaniei, Danemarcei și Suediei, el a declarat că UE crede că sabotajul este probabil cauza, deși UE nu a numit un potențial autor sau sugerat un motiv.

Rusia a convocat Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri, la cererea Rusiei, pentru a discuta despre daunele provocate gazoductelor Nord Stream, a anunțat misiunea franceză la ONU, care deține președinția Consiliului format din 15 membri pentru luna septembrie.

Ambasada Rusiei în Danemarca a declarat că orice sabotaj asupra conductelor Nord Stream reprezintă un atac atât la adresa securității energetice a Rusiei, cât și a Europei.

Gazoductele Nord Stream au fost puncte fierbinți într-un război energetic în escaladare între capitalele din Europa și Moscova, care a afectat principalele economii occidentale și a dus la creșterea prețurilor la gaze.

Ministrul danez al apărării a declarat, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că există motive de îngrijorare cu privire la situația de securitate din regiune.

„Rusia are o prezență militară semnificativă în regiunea Mării Baltice și ne așteptăm ca ei să continue să se folosească de sabotaj”, a declarat Morten Bodskov.

Premierul Norvegiei a declarat miercuri că armata sa va fi desfășurată în apropierea instalațiilor de petrol și gaze, în timp ce Danemarca își ridică nivelul de pregătire.

„Armata va fi mai vizibilă la instalațiile norvegiene de petrol și gaze”, a declarat Jonas Gahr Stoere, ministrul norvegian, în cadrul unei conferințe de presă.

În Marea Baltică, gazul încă se scurgea din conducta Nord Stream 1, a declarat Garda de Coastă suedeză.