05 oct. 2022 | 16:09

UE aprobă al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ce conține noua „listă neagră”

ULTIMA ORĂ
UE aprobă al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ce conține noua „listă neagră”

Uniunea Europeană a ajuns, miercuri, la un acord politic pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei, ca răspuns la anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene: Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Pe „lista neagră” a UE ar fi fost inclus și ideologul rus Alexander Dughin.

Nou pachet de sancțiuni UE pentru Rusia

„Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a transmis preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE.

Sancționat de blocul comunitar ar fi și ideologul rus Alexander Dughin. Potrivit EUobserver, UE discută posibilitatea de a interzice acordarea vizei lui Dughin și înghețarea bunurilor acestuia deoarece i-a cerut președintelui Vladimir Putin să se alăture războiului pentru a crea „un imperiu eurasiatic totalitar, dominat de Rusia, care include Ucraina din motive istorice, religioase și geografice”.

Alexander Dughin, promotor al Eurasianismului și al unor teorii cvasi-naziste legate de identitatea rusă, s-ar afla pe noua listă cu 30 de persoane și șapte entități sancționate de Uniunea Europeană, spun surse de la Bruxelles. Au primit interzis oficiali de stat din Rusia, artiști care susțin invazia în Ucraina, precum și reprezentanții Moscovei în teritoriile ocupate, notează G4media.

Noul pachet de sancțiuni include:

  • interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol;
  • extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor, cum ar fi produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.;
  • interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie;
  • o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie, două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate de Moscova).

Vladimir Putin a promulgat, miercuri, legea care oficializează alipirea celor patru teritorii din Ucraina la Rusia. Anexarea vizează regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, toate reprezentând în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Alexander Dughin a fost inclus pe noua „listă neagră”

O analiză Financial Times, publicată în luna august, arată că Alexander Dughin a devenit un purtător de cuvânt internațional al extremei drepte, cu o influența globală. Ideologul și sponsorul său, bancherul rus Konstantin Malofeev, și-au cultivat relații cu formațiuni politice radicale, cum ar fi Partidul Libertății din Austria, Liga din Italia și Adunarea Națională din Franța, cu care au menținut legături prin intermediul unor conferințe, prelegeri și întruniri organizate în Rusia și Europa de Vest.

Tot în luna august, fiica lui, Daria Dughina, a fost asasinată în apropierea Moscovei cu o mașină-capcană. Occidentul presupune că tatăl era ținta atacului.